Po nekim istraživanjima Hrvatska se nalazi pri samom dnu popisa zemalja čiji stanovnici aktivno sudjeluju na tržištu kapitala, pa tako tek jedan od pet ispitanih Hrvata voljan je kupiti dionice ili obveznice.

Samo letimični pogled na kretanje cijena dionica, ovaj put s fokusom na najpopularnije američke dionice, koje su već odavno dostupne i ulagačima u Hrvatskoj, otkriva kakva je to zapravo greška.

Za primjer ćemo uzeti ulaganje od cca. 1.500 EUR, odnosno 10.000 kuna i izračunati koji bismo povrat imali da smo prije 5 godina uložili u dionice vodećih, mahom tehnoloških, kompanija izlistanih na američkim burzama.

Google (Alphabet)

Holding Alphabet bio je sigurno ulaganje u proteklih pet godina s ukupnim rastom vrijednosti od 242 posto! Dionice Alphabeta vrijedne 10.000 kuna 2016. godine danas bi vrijedile 34.200 kuna.

facebook oglašavanje

Facebook

Najveća svjetska društvena mreža na čelu s Markom Zuckerbergom i dalje je sigurna luka za sve ulagače u tehnološke dionice. Uloženih 10.000 kuna u dionice Facebooka prije 5 godina danas bi naraslo na 25.300 kuna.

Microsoft

Dionica Microsofta bila je jedan od najvećih dobitnika u sektoru američkih tehnoloških kompanija. Bez obzira što je s nama od 1974. godine – tvrtka iz Redmonda je svima dokazala kako  i dalje ima ogroman potencijal koji je u proteklom razdoblju itekako iskorišten. Na uloženih 10.000 kuna u dionice Microsofta – danas biste bili u plusu za čak 408 posto i u svom posjedu imali dionice ukupne vrijednosti 50.800 kuna.

Amazon

Tvrtka Jeffa Bezosa, sjajno je iskoristila trend rasta online trgovinu i danas se pozicionirala među najvrijednije svjetske kompanije. Uloženih 10.000 kuna u dionice Amazona 2016. godine do danas bi donijelo ukupnu vrijednost od 39.200 kuna.

Apple

Apple

Osustvo vizionara na čelu kompanije nije nimalo umanjilo potencijal Apple-a, pokazuje pogled na performanse dionice kompanije sa sjedištem u kalifornijskom Cupertinu. Dionice Apple vrijedne 10.000 kuna prije pet godina – danas bi vrijedile impresivnih 48.700 kn.

Berkshire Hathaway

Uložiti u dionice ulagačkog holdinga Warrena Buffetta, bio je konzervativan ulagački potez u usporedbi s drugim kompanijama/dionicama na ovom popisu i to je jasno izraženo i u današnjoj cijeni dionice. Ulaganje vrijedno 10.000 kuna u dionice BH-a, danas bi vrijedilo 19.670 kn. Inače impresivan povrat na ulaganje, malo blijedi u usporedbi s drugim, ovdje spomenutim kompanijama.

NVIDIA

Kalifornijska kompanija koja stoji iza nekih od najpopularnijih svjetskih grafičkih kartica, u proteklih pet godina ostvarila je značajan rast na krilima povećane potražnje industrijskog sektora ali i globalne kripto zajednice. Ulaganje od samo 10.000 kuna u dionice NVIDIA-e, u proteklih pet godina donijelo bi pravo malo bogatstvo od 127.700 kuna što predstavlja rast od nevjerojatnih 1.177%!

Tesla

Kompanija Elona Muska, koja još uvijek drži primat na globalnom tržištu električnih automobila – svojim je dioničarima u zadnjih 5 godina donijela nevjerojatan povrat na inicijalno ulaganje. Sa samo 10.000 kuna uloženih u dionice Tesle 2016. godine, danas biste u svom ulagačkom portfelju imali dionice vrijedne čak 201.900 kuna!

Dionice Tesle bile su pravi zgoditak za sve ulagače u proteklih 5 godina, a hoće li tako ostati i u budućnosti – vrijeme će pokazati.

Napomena: Ovdje iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.