Zatvori
Sreća na radnom mjestu
Foto: krakenimages / Unsplash
PoslovniPuls
25/04/2024

Amerikanci zabranili ugovorne klauzule o nekonkurenciji

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) objavila je konačnu odluku kojom se zabranjuju ugovorne klauzule o nekonkurenciji (eng. non-compete).

"Klauzule o nekonkurenciji drže plaće niskima, guše nove ideje i oduzimaju američkoj ekonomiji dinamiku, uključujući i više od 8.500 novih startupa koji će se stvarali svake godine nakon što se zabrane klauzule o nekonkurenciji," rekla je predsjednica FTC-a Lina M. Khan.

"Ovo će osigurati Amerikancima slobodu da traže novi posao, započnu novi posao ili iznesu novu ideju na tržište."

FTC je prilikom razmatranja ove odluke utvrdio kako su postojeći zakoni o zaštiti poslovnih tajni i ugovori o neotkrivanju poslovnih informacija već djelotvorne mjere zaštite kompanija njihovih vlastitih i osjetljivih informacija bez pribjegavanja klauzulama o nekonkurenciji.

Prema novom pravilu, postojeće klauzule o nekonkurenciji i dalje su važeće za više izvršne direktore koji zarađuju više od 150.000 dolara godišnje, ali kompanije ne mogu s njima sklapati ili provoditi nove klauzule o nekonkurenciji nakon što novo pravilo stupi na snagu.

Procjenjuje se kako 18% radnika u SAD-u ima ugovore s klauzulama o nekonkurenciji.

"Klauzule o nekonkurenciji su široko rasprostranjene i postale su praksa koja sprečava radnike da prihvate ili započnu novi posao", poručili su iz FTC-a.

"Klauzule o nekonkurenciji često prisiljavaju radnike da ostanu u poslu koji zapravo žele napustiti ili podnesu druge značajne štete i troškove, poput prisilnog prelaska na niže plaćeno područje, prisilnog preseljenja, prisilnog napuštanja tržište rada ili prisilnog suočavanja sa skupim sudskim postupcima."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram