Zatvori
Abu Dhabi
Foto: Zalfa Imani / Unsplash
PoslovniPuls
16/04/2024

Microsoft u emiratski AI startup G42 ulaže čak 1,5 mlrd. dolara

Microsoft planira uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izvijestio je New York Times.

G42 je povukao svoja ulaganja u Kini i započeo dugotrajan zadatak povlačenja kineske opreme uslijed zabrinutosti SAD-a zbog odnosa s kineskim tvrtkama.

Prema partnerstvu, G42 će koristiti Microsoftove usluge u oblaku i pristati na sigurnosni aranžman dogovoren u detaljnim razgovorima s američkom vladom, navodi NYT.

G42 će također prodavati Microsoftove usluge koje koriste moćne AI čipove, dodaje se.

Sporazum postavlja niz zaštita na AI proizvode podijeljene s G42 i uključuje dogovor o uklanjanju kineske opreme iz operacija tvrtke sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsjednik Microsofta Brad Smith, koji će zauzeti mjesto u upravnom odboru G42, izjavio je kako je "SAD je sasvim prirodno zabrinut da najvažnija tehnologija bude zaštićena od strane pouzdane američke tvrtke".

G42 već se spominjao kao temeljni partner zajedno s ulagačkim fondom Abu Dhabija u projektu koji vidi stvaranje 100 mlrd. dolara teškog fonda za ulaganje u perspektivne AI tehnologije i startupe.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram