Zatvori
Abu Dhabi plaža
Foto: Nick Fewings / Unsplash
PoslovniPuls
12/03/2024

Abu Dhabi stvara fond za ulaganje u umjetnu inteligenciju težak 100 mlrd. dolara

Abu Dhabi je osnovao novu investicijsku tvrtku za tehnologiju, MGX, kako bi ubrzao razvoj umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija, piše Bloomberg.

Fokusirat će se na tri ključna područja - infrastrukturu umjetne inteligencije (podatkovne centre i povezanost), poluvodiče i osnovne tehnologije te primjene poput modela umjetne inteligencije, softvera, podataka, biotehnologije i robotike.

Državni investicijski fond Mubadala Investment Company i tvrtka za umjetnu inteligenciju i računalstvo u oblaku G42 djelovat će kao temeljni partneri u novoj investicijskoj tvrtci koja cilja na ulagački kapital od 100 milijardi dolara.

"U MGX-u, uspostavljamo nacionalnog lidera usredotočenog na umjetnu inteligenciju i napredne tehnologije koje će oblikovati budućnost u kojoj tehnologija omogućuje bogatiji, održiviji i povezaniji svijet", rekao je Šeik Tahnoun bin Zayed, zamjenik vladara Abu Dhabija i predsjednik tamošnjeg vijeća za umjetnu inteligenciju i napredne tehnologije (AIATC).

"Želimo ubrzati odgovorni i uključivi razvoj umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva, vođeni globalnom investicijskom strategijom Abu Dhabija za umjetnu inteligenciju."

Institut za međunarodni menadžment iz Švicarske prošle godine Abu Dhabiju je dodijelio titulu najpametnijeg grada na Bliskom istoku i sjevernoj Africi zahvaljujući inicijativama usmjerenima na digitalizaciju.

Očekuje se kako će investicije u nove tehnologije, posebno generativnu umjetnu inteligenciju, rezultirati snažnim ekonomskim napretkom.

Zemlje arapskog zaljeva očekuju oko 23,5 milijardi dolara ekonomske koristi do 2030. jer investicije u generativnu umjetnu inteligenciju nastavljaju rasti, izjavio je PwC odjel Strategy& Middle East u nedavnom izvješću.

"MGX proizlazi iz inovativnog i vodećeg ulaganja Abu Dhabija te iz opsežne mreže globalnih tehnoloških partnera što će dodatno unaprijediti ulogu UAE-a kao baze i ekosustava za vrhunske tehnološke talente, investitore i poduzetnike", rekao je Šeik Tahnoun, koji će služiti kao predsjednik upravnog odbora nove tvrtke.

Ahmed Yahia Al Idrissi, izvršni direktor platforme za izravna ulaganja Mubadale, bit će izvršni direktor MGX-a.

Mubadala očekuje ulaganja u područje umjetne inteligencije i svemirske tehnologije, dva od najperspektivnijih globalnih sektora koji privlače značajna ulaganja, rekao je Khaldoon Al Mubarak, glavni izvršni direktor i upravitelj Mubadale, na konferenciji Investopia u Abu Dhabiju prošlog mjeseca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram