Zatvori
Građevina - radnik
Foto: Ricardo Gomez Angel / Unsplash
PoslovniPuls
24/04/2024

Europska sredstva nastavljaju "hraniti" hrvatski građevinski sektor

Prema privremenim podacima DZS-a, u veljači 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020, prenose RBA analitičari.

Prema privremenim podacima DZS-a, u veljači 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020. Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 15,0% godišnje (u odnosu na 10,3% u prosincu 2023. i 14,3% u siječnju). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od travnja 2021. Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 19,6%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 1,9% u odnosu na siječanj.

U veljači je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+21,9% godišnje, peta zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), ali i od izgradnje na ostalim građevinama (+3,7%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

U prva dva mjeseca, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je u prosjeku za 14,6% na godišnjoj razini.

U razdoblju siječanj-veljača izdano je i 1855 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad za 4,8%. Od toga se 1.642 dozvole odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

"Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na poboljšanje poslovnog optimizma u ožujku na mjesečnoj razini. U razdoblju siječanj-ožujak pokazatelj je na višim razinama nego godinu ranije, ali ipak je skromniji nego što je bio u istom razdoblju 2019. godine. Pokazatelj se zadržava iznad dugoročnog prosjeka i kao posljedica priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak (kvalificirane) radne snage koji se nastoji nadomjestiti radnicima iz trećih zemalja (izvan EU), dok će na privatne investicije nastaviti negativno utjecati pooštreni uvjeti financiranja i slabost gospodarskih aktivnosti u europodručju. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram