Zatvori
Građevinski sektor
Foto: Frames For Your Heart / Unsplash
PoslovniPuls
05/06/2024

Snažan rast obujma građevinskih radova nastavljen i u ožujku

Prema privremenim podacima DZS-a, u ožujku 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 14,6% godišnje (u odnosu na 15,0% u veljači). Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 7,2%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova smanjio se za neznatnih 0,2% u odnosu na veljaču, prenose RBA analitičari.

U ožujku je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+20,5% godišnje, šesta zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), ali i od izgradnje na ostalim građevinama (+4,2%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

U skladu s navedenim, u prvom tromjesečju, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je u prosjeku za 14,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U razdoblju siječanj-ožujak izdano je i 2.963 odobrenja za građenje, što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad za 6,2%. Od toga se 2.740 dozvola odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

"Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu signaliziraju da je isti u razdoblju siječanj-ožujak na višim razinama nego godinu ranije, ali ipak skromniji nego što je bio u istom razdoblju 2019. godine. Pokazatelj se zadržava iznad dugoročnog prosjeka i kao posljedica priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. Navedeno se odrazilo i na posljednje podatke o BDP-u za prvo tromjesečje 2024. Naime, zabilježen je rast investicija za visokih 10,8% godišnje, što dobrim dijelom potiču građevinske aktivnosti. Na to sugeriraju podaci o bruto dodanoj vrijednosti gdje rast na godišnjoj razini s 13,1% predvode upravo djelatnosti u Građevinarstvu. Pokazatelj poslovnog optimizma nastavio je jačati na mjesečnoj razini i na početku drugog tromjesečja", komentiraju RBA analitičari.

"Ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti, manjak radne snage, nadomješta se radnicima iz trećih zemalja (izvan EU). S druge strane, privatne investicije vjerojatno su pod određenim utjecajem pooštrenih uvjeta financiranja i slabosti gospodarskih aktivnosti u europodručju. Sve u svemu, ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost, a time i gospodarski rast", stoji u završnom komentaru RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram