Zatvori
Ericsson Nikola Tesla
Foto: PRESS
PoslovniPuls
25/04/2024

Ericsson Nikola Tesla izvijestio o ozbiljnom padu profitabilnosti u prvom kvartalu

Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvario prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,1 milijun eura te osigurana solidna razina knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine.

Komentirajući rezultate poslovanja kompanije u prvom tromjesečju, Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle je istaknula: „Godinu smo započeli ugovaranjem novih poslova u operatorskom segmentu na domaćem i izvoznim tržištima, kao i novim ugovorima u segmentu Digitalno društvo, čime smo osigurali solidnu razinu knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine. Međutim, kako smo i ranije komentirali, neproduljenje ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom utjecalo je na pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodatno, na pad prihoda utjecala su oprezna ulaganja operatora u modernizaciju mreža te dinamika u realizaciji ugovorenih poslova, što je djelomično kompenzirano rastom u ostalim poslovnim segmentima. Unatoč svim izazovima i zahtjevnom tržišnom okruženju, zadržali smo vodeću poziciju na tržištu te ostajemo snažan strateški partner našim kupcima i partnerima.“

U odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, bruto marža bilježi blagi porast na 16,8% kao rezultat programa profitabilnosti i proizvodnog miksa, međutim zbog manjih ukupnih prihoda od prodaje bruto dobit smanjena je na 8,7 milijuna eura. Iako su prodajni i administrativni troškovi na istoj razini te iznose 2,8 milijuna eura, prodajni troškovi bilježe rast zbog intenzivnog rada na novim poslovnim prilikama dok su administrativni troškovi niži. Kao posljedica manje bruto dobiti, operativna dobit bilježi smanjenje od 22,7% na 7,4 milijuna eura, dok je neto dobit niža 18,3% te iznosi 6,4 milijuna eura. Kraj prvog tromjesečja zaključili smo solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 42,7%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,1 milijun eura u odnosu na -7,1 milijun eura u istom razdoblju prethodne godine. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu imovinu, iznose 76,8 milijuna eura, što čini 41,7% ukupne imovine.

"U cilju dugoročnog rasta kompanije nastavljamo ulagati u nove poslovne segmente i kupce, razvoj informacijsko-komunikacijskih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama, diverzifikaciju poslovanja u području R&D-a, kompetencije naših zaposlenika i digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. Razmatramo potencijalne akvizicije, kao i snažniju primjenu umjetne inteligencije u kreiranju novih poslovnih prilika i povećanja interne učinkovitosti. I dalje ostajemo usmjereni na pravovremeno prepoznavanje i otklanjanje rizika, operativnu učinkovitost, upravljanje troškovima, održivost i primjenu visokih etičkih standarda u poslovanju. Kao kompanija koja ove godine obilježava 75 godina uspješnog, odgovornog i održivog poslovanja, ostajemo predani kontinuiranom razvoju znanja, stručnosti i inovacijskog potencijala naših zaposlenika te posvećeni uspjehu naših kupaca", izjavila je Kovačević.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram