Zatvori
Google logotip na zgradi
Foto: Cess Idul / unsplash
PoslovniPuls
23/04/2024

Hoće li Googleova matična kompanija po prvi put isplatiti dividendu

Googleova matična kompanija godinama ulaže višak gotovine u otkup vlastitih dionica dionica, a mnogi ulagači očekuju kako će se to nastaviti, iako dio analitičara sugerira kako postoje naznake kako će Alphabet slijediti Meta-u u isplati dividende.

"Dividenda bi bila dobro prihvaćena," rekao je Andrew Zamfotis, upravitelj ulagačkog portfelja u Ami Asset Management-u.

"Iako ulagači još uvijek traže rast od tehnoloških tvrtki poput Google-a, danas je također bitna i disciplina troškova, a odluka o pokretanju isplate dividende bi sugerirala kako kako će kompanija biti razborita i nastojati alocirati kapital na način koji uravnotežuje rast i povrat na ulaganje", ističe Zamfotis.

Na dividende se tradicionalno gledalo kao na nešto što rade zrelije i sprorastuće kompanije, ali u zadnje vrijeme i visokotehnološke kompanije su prihvatile isplatu dividendi.

Uz očekivani rast prihoda od 14% ove godine i poduzimanje napora za smanjenje troškova koji podupiru profitabilnost, Alphabet predviđa se kako će slobodni novčani tok tvrtke dosegnuti rekordnih 83 milijarde dolara u 2024., prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Googleova matična kompanija imala je 110 milijardi dolara u gotovini i novčanim zalihama na kraju 2023. godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram