Zatvori
Kreativac u poslu i tablet
Foto: Microsoft / Unsplash
PoslovniPuls
23/04/2024

Umjetna inteligencija već naveliko "krade" poslove od kreativaca

Nedavno istraženje Udruge autora (SoA), najvećeg sindikata u Velikoj Britaniji za pisce, ilustratore i prevoditelje, pokazalo je kako umjetna inteligencija već naveliko krade poslove u kreativnom sektoru.

Provedeno ranije ove godine, spomenuto istraživanje ispitivalo je članove gore navedenog sindikata o njihovim iskustvima s tehnologijom generativne umjetne inteligencije (AI), kao i njihova stajališta i zabrinutosti u svezi s njihovim budućim utjecajem na kreativne karijere. Čak 22% sudionika istraživanja priznalo je korištenje neke od tehnologija umjetne inteligencije u svom radu, uključujući 12% ilustratora, 37% prevoditelja, 20% autora fikcije i 25% autora nefikcije.

Kada su pitani o negativnom utjecaju koji je AI imao na njihove karijere, alarmantnih 26% ilustratora i 36% prevoditelja kaže kako su već izgubili poslove zbog umjetne inteligencije, a čak trećina ilustratora i više od 40 posto prevoditelja prijavilo je smanjene prihode.

S obzirom na rezultate, nije čudo što gotovo svi ispitanici traže nove propise u području generativne umjetne inteligencije. Prema istraživanju SoA-e, oko 95% kreatora traži priznanje i kompenzaciju, kao i nužnost dobivanja pristanka kada se njihov rad koristi za razvoj i treniranje tehnoogije umjetne inteligencije. Dodatno, isti postotak kreatora traži od britanske vlade da uvede mjere osiguranja kako bi osigurala pristanak, kompenzaciju i transparentnost u obuci i korištenju umjetne inteligencije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram