Zatvori
Robot u laboratoriju - AI ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
17/04/2024

Istraživanje Sveučilišta Stanford: Umjetna inteligencija ostvarila značajan napredak

Razvoj umjetne inteligencije napredovao je značajno tijekom 2023. godine u tehničkim mjerilima, istraživačkoj produktivnosti i komercijalnim ulaganjima, stoji u novom izvješću Instituta za umjetnu inteligenciju na Sveučilištu Stanford.

Godišnje izvješće AI indeksa za 2024., nudi sveobuhvatni pregled globalnog napretka u području umjetne inteligencije, te otkriva da su AI sustavi nadmašili ljudske performanse u područjima poput klasifikacije slika, vizualnog zaključivanja i razumijevanja engleskog jezika. Međutim, i dalje zaostaje za ljudima u složenijim zadacima poput napredne matematike, razmišljanja temeljenog na zdravom razumu i planiranju.

Izvješće detaljno opisuje eksploziju novih istraživanja i razvoja u području umjetne inteligencije tijekom 2023. godine. Prošle godine privatne tvrtke proizvele su 51 značajnih modela strojnog učenja (ML), u usporedbi sa samo njih 15 iz akademskog svijeta. Suradnja između industrijskog i akademskog sektora rezultirala je dodatnim 21 ML modelom.

Troškovi obuke najnaprednijih AI sustava enormno su porasli, pri čemu se procjenjuje da je OpenAI-ev jezični model GPT-4 koristio računalnu snagu vrijednu 78 milijuna dolara. Još veći Gemini Ultra model tvrtke Google koštao je nevjerojatnih 191 milijun dolara za obuku, stoji u izvješću

Sjedinjene Američke Države države zadržale su uvjerljivu globalnu dominaciju i najnaprednija AI rješenja dolaze upravo iz SAD-a, stoji u izvješću.

Kada su u pitanju ulaganja - podaci ukazuju kako ukupna privatna ulaganja u AI tehnologije padaju već drugu godinu zaredom, dok financiranje generativne umjetne inteligencije - sustave koji mogu proizvoditi tekstove, slike i druge medije - raste po godišnjoj stopi od 800% na ukupnu godišnju vrijednost ulaganja od 25,2 mlrd. dolara.

Iako se AI brzo razvija, izvješće otkriva zabrinjavajući nedostatak standardiziranog testiranja sustava odgovornosti, sigurnosti i zaštite. Vodeće AI tvrtke poput OpenAI-a i Google-a uglavnom evaluiraju svoje velike jezične modele po različitim mjerilima, što otežava ozbiljnu usporedbu.

Autori upozoravaju i na nastajanje rizika, uključujući širenje političkih deepfake-ova koji su "jednostavni za generiranje i teški za otkrivanje". Također ističu nova istraživanja koja otkrivaju kompleksne ranjivosti u tome kako se jezičnim modelima može manipulirati kako bi proizveli štetne izlazne podatke.

Podaci javnog mnijenja u izvješću ukazuju na rastuću anksioznost u vezi s razvojem AI tehnolgija. Postotak ljudi koji smatra da će AI "dramatično" utjecati na njihove živote u sljedećih 3-5 godina porastao je na 66%. Više od polovice ispitanika sada izražava nervozu zbog sve više AI-jem pogonjenih proizvoda i usluga.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram