Zatvori
Kriptovalute - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/02/2024

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta premašila iznos od 2 bilijuna dolara

Zahvaljujući izgledima za popuštanje monetarne politike te entuzijazmu za spot ETF-ovima za bitcoin i predstojećem "halvingu" bitcoina, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta prvi put je premašila 2 bilijuna dolara još od travnja 2022.

Vrijednost bitcoina porasla je za 6,4 posto, dosegnuvši 51.620 dolara i povrativši vlastitu tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara. Najveći token na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji nije dosegnuo taj nivo od prosinca 2021. Od početka godine bitcoin bilježi rast od 21 posto.

U međuvremenu, ether, druga najpopularnija kriptovaluta, bilježi rast od 5 posto.

Analitičari iz CoinShares-a objavili su u ponedjeljak kako su investicijski proizvodi vezani uz digitalne valute privukli 1,1 milijardu dolara ulaganja prošlog tjedna, čime su ukupna ulaganja od početka godine dosegnula iznos od 2,7 mlrd. dolara. Prema podacima, većinu tih unosa privukli su spot ETF-ovi za bitcoin.

Povećana potražnja dolazi nekoliko mjeseci prije tzv. "halvinga" bitcoina, koji će umanjiti nagradu za rudare bitcoina. Michael Saylor iz MicroStrategy, dugogodišnji zagovornik bitcoina, izjavio je u intervjuu za CNBC u ponedjeljak kako će "halving" rezultirati snažnim dobitcima za postojeće vlasnike tokena. Prethodni "halving" događaji pratili su dosezanje najviših cjenovih razina u sljedećih 12 mjeseci.

"Sada ljudi počinju shvaćati kako dolazi deset puta veća potražnja za bitcoinom putem ovih ETF-ova nego što dolazi od 'prirodnih' prodavača koji su rudari", izjavio je Saylor.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram