Zatvori
Cathie Wood
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
24/04/2024

Miljenica malih ulagača s Wall Streeta čini se da je izgubila svoju "intuiciju"

Investitori su ove godine povukli oko 2,2 milijarde dolara iz šest burzovno-trgovanih fondova (ETF) u ARK Investment Managementu. Ukupna financijska imovina u tim fondovima pala je za 30% na 11,1 mlrd. dolara u prva četiri mjeseca ove godine - za usporedbu s imovnom od 59 mlrd. dolara, koliko je ARK imao u svojim ETF-ovima 2021. godine.

"Lojalni dioničari postali su frustrirani", rekao je Todd Rosenbluth, glavni istraživač u podatkovnom pružatelju VettaFi. "Ova bi godina trebala biti bolja za ARK stil ulaganja u rast i disruptivnu tehnologiju, ali oni su koncentrirani u tvrtkama koje su podbacile."

Nade da će Fed konačno smanjiti kamatne stope, zajedno s uzbuđenjem oko generativne umjetne inteligencije, guraju S&P 500 prema gore za 6,3% u 2024. Ali umjesto rasta , dionice najpoznatijeg ARK Innovation fonda pale su za 16%.

To je uglavnom zato što su fondovi kojim upravlja Cathie Wood snažno koncentrirani u nekoliko dionica. Na primjer, sedam dionica čini otprilike polovicu portfelja inovacijskog fonda. Dionice Tesle, koje imaju najveći udio u fondu, pale su za više od 40% ove godine i trenutno se njima trguju uz cijenu od oko 144 dolara. Međutim, Wood i dalje tvrdoglavo tvrdi kako Tesla ima potencijal doći do cijene od 2.000 dolara po dionici, piše Wall Street Journal.

ARK je ulagao i u dionice Roku-a, koji je pao za 33% od početka godine i Unity Software-a, koji je pao za 44%.

ARK je postao senzacija "preko noći" u pandemijskoj 2020. godini, kada je imao velike povrate na svoja ulaganja, a Wood se često pojavljivala na televiziji s ohrabrujućim predviđanjima o svojim ulaganjima.

I mali ulagači su pažljivo pratili ARK-ove dnevne trgovinske izvještaje kako bi imitirali Wood i njezin stil ulaganja. Stekla je milijune sljedbenika na društvenim mrežama, neki od kojih su je prozvali "Mamma Cathie" ili prodavali majice s njenom slikom u stilu plakata "Hope" Baracka Obame, navodi Wall Street Journal

Međutim, ARK fondovi su dosad izgubili oko 14,3 mlrd. dolara - novca svojih investitora.

Unutar financijske industrije, neki kritičari kažu da su ARK-ovi fondovi postali previše ovisni o Wood i njezinoj "intuiciji", dok su tvrku napustili brojni iskusni analitičari. Wood je osnovala ARK 2014. u pokušaju da na tržište donese tematsko investiranje u velike ideje s fokusom na tvrtke u ranoj fazi razvoja.

Ulagači u ARK-ove fondove posebno su kritizirali zaobilaženje dionice Nvidia-e, koje su se u nešto više od godinu dana zabilježile rast od gotovo 300%.

Wood, dugogodišnja pobornica kriptovaluta, bolje je prošla na ulaganju u kripto burzu Coinbase Global, čije su dionice utrostručile se tijekom protekle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram