Zatvori
Viking kruzer
Foto: Viking Holdings
PoslovniPuls
23/04/2024

Jedna od najvećih kruzing kompanija na svijetu najavila IPO

Jedna od najvećih kruzing kompanija na svijetu, Viking Holdings, planira prikupiti do 1,1 milijardu dolara putem inicijalne javne ponude dionica (IPO) u New Yorku, pri čemu ovaj kruzing operater želi izaći na burzu u trenutku dok se turistička industrija oporavlja od nagomilanih gubitaka koji sežu iz doba pandemije koronavirusa.

Tvrtka i njezini dioničari u IPO-u nude 44 milijuna dionica po cijeni od 21,00 do 25,00 dolara. Viking planira prodati 11 milijuna dionica, a najveći dioničari dodatnih 33 milijuna.

Motivacija za IPO je jasna - dionice konkurentskog Royal Caribbean Cruises-a udvostručile su svoju vrijednost u protekloj godini, dok je tržišna kapitalizacija Carnival-a narasla za više od 50%.

Osnovan 1997. godine, Viking pruža usluge krstarenja diljem svijeta i u svom vlasništvu ima 92 broda. Kompanija sa operativnim sjedištem u Švicarskoj ima više od 10.000 zaposlenika u 90 zemalja. Ukupni prihod u 2023. godini iznosio je 4,7 milijardi dolara.

Predsjednik i izvršni direktor Vikinga, Torstein Hagen, i njegova obitelj, privatna investicijska tvrtka TPG Inc. i Kanadski investicijski mirovinski odbor imaju udjele od 5% ili više u tvrtki, otkrila je Vikingova prijava za IPO.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram