Zatvori
Nicolai Tangen
Foto: Norges Bank Investment Management
PoslovniPuls
26/04/2024

Prvi čovjek norveškog investicijskog diva: Europljani nisu dovoljno ambiciozni

Nicolai Tangen, prvi čovjek nordijskog investicijskog diva Norges Bank Investment Management, a koji upravlja prihodima ostvarenim od norveških naftnih i plinskih resursa, nije pretjerano birao riječi kada je uspoređivao Europu s SAD-om.

Pod Tangenovim vođstvom od 2020. godine, fond od 1,6 bilijuna dolara sve više ulaže u SAD umjesto u svoje bliže susjede u Europi - i to nije slučajnost.

Američka izvedba, posebno u inovacijama i poslovnim performansama, "uznemirujuća" je u usporedbi s Europom, rekao je Tangen Financial Timesu.

Dio toga ovisi o mentalitetu, dodao je Tangen, i koliko je svaki kontinent spreman prihvatiti greške i rizik: "Ako propadnete u Americi, dobijete još jednu priliku. U Europi, vi ste mrtvi", rekao je.

Ali to ide dublje od toga - postoji razlika u "općoj razini ambicije", dodao je. "Nismo baš ambiciozni. Trebao bih paziti kad govorim o ravnoteži između posla i privatnog života, ali Amerikanci jednostavno više rade", nastavio je Tangen.

Unatoč divljenju radnoj etici u SAD-u, Tangen je jasno dao do znanja da se ne slaže s ekstremnim plaćama koje imaju izvršni direktori u SAD-u. Prošle godine je u razgovoru za Fortune kazao da izvršni direktori koji zarađuju više od, recimo, 20 milijuna dolara godišnje, "obogaćuju sebe u naše ime."

"To je kao pljačka usred bijela dana", dodao je Tangen.

Norges Bank Investment Management je jedan od najvećih svjetskih ulagača i najveći pojedinačni ulagač na svjetskim dioničkim tržištima, kontrolirajući 1,5% udio u svim svjetskim burzovno kotiranim tvrtkama.

Ovaj norveški ulagački fond također posjeduje velike udjele u luksuznim nekretninama, uključujući 25% udjela u londonskom Regent Streetu i oko 50% vlasništva u uredima na Times Squareu u New Yorku i Pennsylvania Avenueu u Washingtonu.

Investicije u SAD-u sada predstavljaju 46,9% ulaganja Norges Banka, dok je prije deset godina SAD predstavljao malo manje od 30% njegovog ulagačkog portfelja.

Nasuprot tome, prije dvadeset godina europska ulaganja imala su udio od 60% u ukupnim ulaganjima Norges Banka, međutim to se prošle godine smanjilo na samo 28,7%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram