Zatvori
Croatia Airlines
Foto: Juraj Patekar / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
26/04/2024

Zrakoplovi Croatia Airlines-a po prvi put koristili održivo zrakoplovno gorivo

U želji da podrži globalne klimatske ciljeve, Croatia Airlines je prošli tjedan na odabranim letovima s polazištem iz Republike Hrvatske, temeljem pilot projekta, prvi put koristo održivo zrakoplovno gorivo (SAF - Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine.

Održivo zrakoplovno gorivo, u kojemu je sadržaj SAF komponente 30 do 40 posto, koristio se u zrakoplovima Airbus 319 i Dash 8-Q400 za međunarodne letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te domaće letove Zagreb - Split, Zagreb - Dubrovnik - Zagreb i Zagreb - Pula - Zadar.

Održivo aviogorivo za navedene letove osigurala je INA putem svog dobavljača, koja je time potvrdila spremnost za nadolazeću zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Europskoj uniji moraju primijeniti 2 posto goriva iz obnovljivih izvora u svrhu dekarbonizacije zračnog prometa. Konkretno, sukladno Regulativi Europske Unije svi dobavljači aviogoriva bit će u obvezi osigurati isporuke SAF goriva u zrakoplove, a zračni prijevoznici koristiti iste unutar Europske unije, a što se odnosi na sve zračne luke kapaciteta većeg od 800.000 putnika godišnje, navodi se u priopćenju.

SAF gorivo je bio komponenta koja se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Ono što je dodatno važno naglasiti jest da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar samog spremnika zrakoplova te se može koristiti u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna, dok istovremeno osigurava čišći i kvalitetniji zrak svim sugrađanima. Upotrebom održivog goriva, SAF, u prosjeku životnog ciklusa goriva, smanjuje se razina emisija stakleničkih plinova za 60 – 80 %.

Vrijedi podsjetiti kako je Republika Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma (2016.) prihvatila obvezu da do 2050. godine postane klimatski neutralno gospodarstvo i podrži dugoročni cilj da se rast prosječne svjetske temperature zadrži na razini znatno manjoj od 2°C u usporedbi s predindustrijskim razinama, te da će ulagati napore da se taj porast ograniči na 1,5 °C. U tom kontekstu Europska unija je, u sklopu poticanja smanjenja emisija u transportu, pripremila paket Fit for 55 u sklopu kojeg je donesena Refuel Uredba (EU) 2023/2405, koja se odnosi na dionike u zračnom prometu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram