Zatvori
Bitcoin novac
Foto: Dmytro Demidko / Unsplash
PoslovniPuls
13/02/2024

Veliki povratak Bitcoina na cjenovnu razinu od 50.000 dolara

Bitcoin je jučer po prvi put od prosinca 2021. godine premašio cijenu od 50.000 dolara, piše Fortune.

"Zahvaljujući sve većem priljevu u burzovno-trgovačke fondove, spekulacijama o budućem olakšanju monetarne politike te nadolazećem smanjenju nagrade za rudarenje (halvingu), vjetar u leđa digitalnim valutama najjači je u posljednje vrijeme", izjavio je Christopher Newhouse, analitičar DeFi-a u Cumberland Labs.

Podsjetimo, Bitcoin je zabilježio pad od 64% u 2022. godini, dosegnuvši najniže razine od 16.000 dolara, dobrim dijelom zbog urušavanja kripto burze FTX. No, tijekom posljednjih 12 mjeseci, Bitocin bilježi rast od 129%, iako cijena ostaje ispod rekordne razine od gotovo 69.000 dolara dostignute u studenom 2021. godine.

Kada je Američka komisija za vrijednosnice i burze (SEC) odobrila 10 spot Bitcoin ETF-ova 11. siječnja, maloprodajni i institucionalni ulagači dobili su izloženost BTC-u bez direktnog posjedovanja kriptovaluta. Spajanje tradicionalnih financija s digitalnim valutama, uz tvrtke poput BlackRocka i Fidelityja koje pokreću fondove, prozvano je prekretnicom za kriptovalute.

Unatoč očekivanjima kako će novi maloprodajni i institucionalni ulagači pojačati tržište kriptovaluta, kretanje cijene Bitocina u početku je bilo volatilno.

Slab utjecaj odobrenja SEC-a na cijenu Bitcoina uglavnom je uzrokovan odljevima od preko 6 milijardi dolara iz deset godina starog Grayscale Bitcoin Trusta, koji je djelovao kao zatvoreni trust, ranije zaključavajući ulagače koji sada slobodno mogu likvidirati svoje pozicije, navodi Bloomberg.

No, sada je jasno da odljevi usporavaju, a cijena kriptovaluta raste. U prvih nekoliko tjedana trgovanja, dnevni odljevi su prosječno iznosili 500 milijuna dolara, ali su se postepeno smanjivali od 26. siječnja. U petak su odljevi iznosili samo 51,8 milijuna dolara, prema podacima Bloomberga.

U međuvremenu, priljevi u preostalih devet ETF-ova ubrzavaju se: prošlog tjedna, ukupni neto priljev iznosio je otprilike 1,2 milijarde dolara - gotovo polovica ukupnog do sada.

"Ovaj snažan pritisak na kupnju potiče cijenu, a to je glavni pokretač ovog rasta", rekao je Matteo Greco, istraživački analitičar u investicijskoj tvrtki Fineqia International.

Ako priljevi u ETF-ove nastave ovim tempom, povećavajući se otprilike milijardu dolara tjedno, "Bitcoin će rasti svaki dan", rekao je Geoff Kendrick, voditelj istraživanja digitalnih sredstava u Standard Charteredu.

Osim toga, FED je već najavio kako planira smanjenje kamatnih stopa u proljeće ove godinie, što predstavlja još jedan poticaj za kripto ulaganja", rekao je Markus Thielen iz 10x Researcha za Fortune.

U međuvremenu, Dave Nadig, financijski futurist u VettaFi-u, pripisuje rast ugrađenom optimizmu pred tzv. "halving" u travnju ove godine, kada se financijska nagrada koju rudari dobivaju smanjuje, čime se smanjuje opskrba, dok manji rudari napuštaju tržište.

"Halving daje razlog svima da obrate pažnju na Bitcoin", rekao je za Fortune. "Postoji mehanički razlog za rast cijene, a to je da se opskrba povlači s tržišta."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram