Zatvori
Tesla volan
Foto: Mark Chan / Unsplash
PoslovniPuls
08/04/2024

Evo kako do poticaja od 9.000 eura ako želite kupiti Teslu ili drugi električni automobil

Fond za zaštitu okoliša i promicanje energetske učinkovitosti objavio je poticajni program vrijedan čak 15 milijuna eura s ciljem poticanja građana na kupnju ekološki prihvatljivih vozila. Početak prijava je zakazan za 22. travnja, a ovaj poziv predstavlja izvanrednu priliku za sve one koji razmišljaju o prijelazu na energetski učinkovita vozila.

U skladu s ovim programom, Fond će sufinancirati kupnju vozila koja zadovoljavaju visoke standarde energetske učinkovitosti. To uključuje vozila poput mopeda, motocikala te osobnih vozila kategorije M1 koja se pokreću električnim, plug-in hibridnim ili vodikovim pogonom. Ovim potezom, očekuje se smanjenje emisija CO2 i znatna ušteda energije u prometu.

Napomena iz Fonda jasno ističe da se potpora ne odnosi na kupnju električnih bicikala, čime se fokusira isključivo na vozila koja će značajno doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju onečišćenja zraka.

Svi zainteresirani punoljetni građani Republike Hrvatske imaju priliku ostvariti sredstva za kupnju vozila prema uvjetima poziva. Fond je osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje, a pojedinac može ostvariti potporu za kupnju najviše jednog vozila. Maksimalna cijena vozila obuhvaćena ovim programom iznosi 50 tisuća eura s PDV-om, uz maksimalni udio sufinanciranja 40 posto.

Poticajne svote variraju ovisno o vrsti vozila. Tako se za električna vozila iz kategorija L1 do L7 može dobiti do 2.500 eura, dok se za vozila kategorije M1 na električni pogon ili pogon na vodik može ostvariti potpora do 9 tisuća eura. Za vozila na plug-in hibridni pogon dostupna je potpora do 5 tisuća eura.

Postupak prijave zahtijeva dokumentaciju koja potvrđuje prebivalište prijavitelja, ponudu za kupnju vozila, račun za predujam te dokaz o uplati predujma. Fond naglašava da su prihvatljivi troškovi isključivo vezani uz kupnju vozila, pri čemu se vrijeme nastanka troška određuje datumom izdavanja računa.

Važno je napomenuti da korisnici sufinanciranih sredstava imaju obvezu zadržati vozilo u vlasništvu ili korištenju tijekom dvije godine od datuma prve registracije.

Sve informacije o ovom programu dostupne su na internetskoj stranici Fonda, uključujući listu energetski učinkovitih vozila i prodajnih mjesta koja sudjeluju u programu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram