Zatvori
Pariz - panorama i zalazak sunca
Foto: Pedro Lastra / Unsplash
PoslovniPuls
19/04/2024

Pariški Mistral AI navodno je pred zaključenjem nove mega ulagačke runde

Mistral, koji je u medijima često nazivan "europskim Open AI-jem", navodno pregovara o zaključenju nove ulagačke runde.

Pokrenut prije samo godinu dana, pariški startup - koji gradi AI modele - pregovara o novoj ulagačkoj rundi koja bi mogla biti teška do 2 milijarde dolara, navodi BusinessInsider i dodaje kako je startup u pregovorima s ulagačkim fondovima iz Velike Britanije, Francuske i SAD-a.

Ukoliko uspije prikupiti željeno ulaganje, Mistral bi mogao biti vrednovan na iznos od 5 do 7 milijardi dolara.

Francuski startup je prošle godine prikupio 415 milijuna dolara od ulagačkih "teškaša" poput Andreessena Horowitza, Salesforcea, Elada Gila i General Catalysta, a tada se spekuliralo kako procijenjena vrijednost tvrtke iznosi oko 2 milijarde dolara.

Posvemašna glad ulagača za generativnim AI-jem dovela je do silnih milijardi dolara koje su upumpane u startupe poput Anthropic-a, Aleph Alpha-e i OpenAI-a. Velike tehnološke tvrtke, Amazon, Google i Microsoft predvode ta ulaganja.

Mistral su osnovali bivši AI inženjeri iz Googleovog DeepMind-a i Meta-e, a već za samo pokretanje svog startupa uspjeli su dobiti rekordno visoko seed ulaganje od 113 milijuna dolara.

Mistral je u rujnu prošle godine objavio svoj prvi veliki jezični model (LLM), Mistral 7B, a njegova najnovija verzija stigla je ovaj mjesec - u proširenoj verziji 8X22B. Također je najavljeno i višegodišnje partnerstvo s Microsoftom, a koje će Microsoftu omogućiti pristup AI modelima ovog francuskog startupa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram