Zagađeni zrak u Indiji postaje glavni krivac za sve veći broj umrlih u toj državi. Prema istraživanju objavljenom u utorak u Lancent Planetary Health-u, postotak ukupnog broja umrlih u 2017.godini iznosi 12,5 posto (1,24 milijuna)

 

Više od 51 posto umrlih od zagađenosti zraka mlađe od 70 godina

Rezultati  istraživanja, kojeg su proveli znanstvenici s različitih institucija u Indiji, ali i svijetu, navode kako je više od 51 posto umrlih od zagađenosti zraka mlađe od 70 godina. Istraživanje je financirala zaklada Bill & Melinda Gates, indijska vlada kao i Indijsko vijeće za medicinska istraživanja.

Od ukupnog broja, oko 670 tisuća ljudi je umrlo od onečišćenja zraka u širem području, dok je 480 tisuća umrlo zbog onečišćenja zraka u kućanstvima, povezanih s korištenjem krutih goriva za kuhanje.

Indijski glavni grad, New Delhi, bio je najizloženiji sitnoj čestici, poznatoj pod nazivom PM 2.5, koja dopire duboko u pluća i uzrokuje velike zdravstvene probleme, zaključili su u istraživanju.

Kada bi se kvaliteta zraka u Indiji dovela na prihvatljivu razinu, u istraživanju navode kako bi tada i očekivani prosječni životni vijek bio veći za 1,7 godina.  Prema saveznoj agenciji za onečišćenje, zrak u New Delhi-ju je izrazito loš te se gradska kakvoća zraka u posljednja dva mjeseca više puta mijenjala između „teške“ i „opasne“ razine, a početkom godine World Health Organization istaknula je kako se u Indiji nalazi 14 najzagađenijih gradova.