Društvene platforme koriste iste tehnike kao i kockarska industrija da bi stvorile psihološku ovisnost i ugradile svoje proizvode u živote svojih korisnika, upozoravaju stručnjaci.

Te metode mogu aktivirati u mozgu slične mehanizma kao kokain

„Postoje cijeli odjeli koji rade na tome da dizajniraju svoje sustave tako da izazovu što veću moguću ovisnost. Oni žele da stalno budete online i bombardirajući vas porukama i podražajima pokušavaju preusmjeriti vašu pozornost natrag na njihovu aplikaciju ili web stranicu“ – izjavio je Profesor Daniel Kruger, stručnjak za ljudsko ponašanje sa Sveučilišta Michigan.

Te su metode toliko učinkovite da mogu aktivirati u mozgu slične mehanizma kao kokain, stvarati psihološke želje i čak prizvati „fantomske pozive i obavijesti“ gdje korisnici čuju zujanje pametnog telefona kada to nije slučaj.

U online ekonomiji, prihodi se mjere kroz kontinuiranu pozornost potrošača

„U online ekonomiji, prihodi se mjere kroz kontinuiranu pozornost potrošača – brojem klikova i vremenu koje je proveo. Moramo početi prepoznavati cijenu vremena koje provodimo na društvenim mrežama. Nije riječ samo o igri – to utječe na nas financijski, fizički i emocionalno“ – tvrdi Natasha Schüll, autorica knjige Addiction by Design.

Poput kockanja, koje fizički mijenja strukturu mozga i čini ljude podložnim depresiji i anksioznosti, društvene mreže se vezuju uz depresiju i njihov potencijal da nepovoljno psihološki utječu na korisnike ne može se previdjeti ili podcijeniti.

Usprkos tome, broj mjesečno aktivnih korisnika Facebooka dosegao je 2,13 milijardi na početku godine, što je povećanje za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlog tome je što je Facebook postao sastavnim dijelom naših života i ne možemo ga lako isključiti.

Bihevioralni psiholog Nir Eyal opisao je proces navikavanja:

„Počinje s okidačem, akcijom, nagradom, a zatim investicijom, a kroz naredne cikluse, kroz ove udice, stvaraju se navike. Možemo ih vidjeti u svim vrstama proizvoda, posebice na primjeru društvenih platformi i kockanju.  Jednom kada se stvori navika, ono što je prethodno služilo kao vanjski okidač, poput obavijesti, e-maila ili bilo kakve vrste zvona, više nije potrebno. Zamjenjuje se ili nadopunjuje unutarnjim okidačem što znači da formiramo mentalnu povezanost između želje da koristimo ovaj proizvod i one da zadovoljimo emocionalnu potrebu. Proizvod je napravljen da vas uključi, ali ono što nekoga uključuje, kod drugoga stvara ovisnost, to je jasno“ – primijetio je Eyal.