O kripto valutama smo već čuli, naime, pojavljuju se informacije kako su oni koji su ranije u njih uložili danas u velikoj zaradi. Međutim, kripto valute nisu samo mjesto ulaganja, oko njih se stvara čitav eko sustav startupa koji postavljaju temelje buduće digitalne ekonomije, a tu budućnost predvidjeli su i članovi Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Hrvoje Prpić i Ivan Crnković koji su investirali ukupno 10.000 eura u novi slovenski startup X8 FinTech…

X8 rješava često spominjani problem velike volatilnosti kripto valuta. Najpoznatija kripto valuta Bitcoin je u samo godinu dana porasla sa 300 dolara na cak 3.000 dolara da bi se samo dva tjedna kasnije spustila na 2.500 dolara. X8 FinTech sebi je postavio cilj stvaranja kripto valute koja ce imati izrazitu stabilnosti, a X8 valutom ili coinom upravljat će sustav umjetne inteligencije ARM AI koji će raspoređivati kapital između osam glavnih fiat valuta i zlata u realnom vremenu.

Trenutno se na tržištu nalaze tisuće kripto valuta što znači da će X8 token ili coin biti samo još jedna od njih, a najpoznatije kripto valute trenutno su Bitcoin, Ethereum i Litecoin. Bitcoin je bila prva kripto valuta i stoga prednjači na tržištu, a funkcionira na principu „lanaca blokova“. Nedostatak Bitcoina (BTC) zaprimanje je malenog broja transakcija što sustav čini relativno sporim, a iznosi 20 transakcija u sekundi. Ethereum ima širi domet korisnika i napredniji skriptirani jezik, ali se najčešće ne koristi kao sredstvo plaćanja nego kao valuta za ulaganje u startupe, točnije, “initial coin offer” ili ICO koji zamjenjuje poznatije IPO-ove.

Litecoin ima cilj zamijeniti Bitcoin u sustavu plaćanja i trenutno je najbrži i s najnižom cijenom transakcije od svih većih valuta. Postoje i specijalizirane kripto valute koje su i do 100 puta brže od najbržeg sustava na svijetu – VISA kartice.

Kad smo već kod kripto valuta, spomenimo da je jedina certificirana mjenjačnica na području EU BitStamp u Luxemburgu, originalno iz naše susjedne zemlje Slovenije, kao i X8 FinTech. BitStamp je s radom započeo u Ljubljani, a još uvijek ima urede i tamo. Proces registracije korisnika na toj mjenjačnici nešto je zahtjevniji u odnosu na burze koje se bave isključivo trgovinom „alt coinima“ koje nemaju eure i dolare, no s druge strane, BitStamp je reguliran po pravilima EU i samim time osjetno sigurniji od ostalih burzi. Više od 95% BTC-a čuva se offline što ukazuje na izrazito visoku sigurnost.

„Kripto valute u budućnosti će imati izrazito jak utjecaj na ekonomiju zbog svoje sigurnosti i ‘nemogućnosti pranja novca’. Smatram da će Litecoin nadjačati Bitcoin i postati valuta plaćanja budućnosti, Etherium će zamijeniti burze dionica, a Bitcoin će biti ‘novo zlato.’“, istaknuo je Hrvoje Prpić, član Upravnog odbora CRANE-a.