Albanski parlament, u kojemu većinu ima desnica, odobrio je uvoz otpada iz drugih zemalja koji će se prerađivati u Albaniji unatoč snažnom otporu socijalističke oporbe i nekih aktera civilnog društva…

Zakon o preradi otpada u rujnu su prihvatili samo zastupnici desnice, ali ga predsjednik Bamir Topi nije htio potpisati i zatražio je da albanski parlament preispita taj prijedlog. Taj zakon poštuje europske obveze zemlje i otpad koji će se iz drugih zemalja moći uvesti u Albaniju neće biti opasan, ustvrdio je pred zastupnicima albanski premijer Sali Berisha, prenosi HRT.

Socijalistička oporba usprotivila se uvozu otpada s obrazloženjem da Albanija zasad nema dovoljno kapaciteta ni za preradu vlastitog otpada. Uvoz otpada iz inozemstva dok su albanske ulice zatrpane s više od milijun tona otpada bila bi prava katastrofa i veleizdaja, rekao je oporbeni čelnik Edi Rama.

Više organizacija civilnog društva u Albaniji odlučno se usprotivilo uvozu otpada rekavši da bi Albanija, koja želi razvijati turizam, zapravo mogla postati “europska kanta za smeće”. Akteri civilnog društva boje se i da bi zakon mogao otvoriti vrata krijumčarenju industrijskog otpada, kao što su taložine iz metalurške industrije te od spaljivanja otpada iz Italije.

Razloga za zabrinutost mogla bi imati i naša zemlja ako se sjetimo da je prije točno godinu dana golema količina albanskog otpada preplavila srednji dio obale poluotoka Pelješca, osobito mjesta Trstenik i Žuljana, te Korčulu, Mljet i Lastovo, javlja HRT.

Pročitajte još:

Hrvatska bilježi žestok pad stranih ulaganja, prestigle su nas Srbija, Albanija i Crna Gora