Nakon što je Goldman Sachs na sebe preuzeo obvezu prikupljanja oko 1.5 milijardi dodatnog kapitala za najveću svjetsku društvenu mrežu, procurili su i prvi službeni podaci o Facebookovim prihodima…

Na žalost, riječ je o podacima za 2009. godinu, no svejedno…

Facebook je u 2009. godini imao prihode od 700 milijuna dolara i dobit od 200 milijuna dolara, prenosi danas Wall Street Journal. Za sada nije poznato kakve je prihode Facebook imao u 2010. godini, no analitičari pretpostavljaju kako se radi o iznosu od oko 2 milijarde dolara, što je u skladu s dosadašnjim spekulacijama.

Goldman je svojim VIP klijentima već poslao ponude za kupovinu Facebookovih dionica. Svi njihovi klijenti koji se odluče za kupovinu dionica moraju uložiti najmanje 2 milijuna dolara i obvezati se kako svoj udjel u GS fondu neće prodati do 2013. godine (pretpostavlja se kako će tada Facebook izaći na burzu).

Na kraju bi Goldman Sachs mogao posjedovati oko 0.8% svih dionica Facebooka, dok će ruski investicijski fond DST posjedovati nešto manje od 10%. Podsjećamo, Yuri Millnerov DST je prošle godine uložio u Facebook oko 200 milijuna dolara i time postao jedan od najvećih dioničara.

Facebook danas na papiru vrijedi oko 50 milijardi dolara, no mnogi financijski analitičari sumnjaju u tako visoku valuaciju.

Jedan bivši Goldmanov partner odbio je priliku za ulaganje u Facebook, jer vjeruje kako je vrijednost tvrtke previše napuhana.

“Dionicama Googlea trgujemo 7 x prihodi. Neću kupiti dionice Facebooka za 25 ili 50 x prihodi”, rekao je jedan bivši Goldmanov partner za Wall Street Journal.

Kako god bilo, čekaju nas puno toga zanimljivog u budućnosti…

Pročitajte još:

Goldman Sachsovi bankari dobili prezentaciju o tome kako koristiti Facebook. Jer ga oni ne smiju koristiti…

Ruski DST naveo je Goldman Sachs na ulaganje u Facebook

Evo kako je Facebook zapravo najavio IPO iako to nitko nije shvatio

Facebook je danas postao vrijedniji od Starbucksa, Boeinga, Nokije…