U mjesecu travnju, realan godišnji pad u trgovini na malo iznosio je 8%, prenose RBA analitičari. Negativni trendovi kretanja trgovine na malo ponovno su intenzivirani u travnju. To potvrđuju preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je promet u trgovini na malo u spomenutom mjesecu zabilježio pad od 8,0% realno, odnosno 7,8% nominalno u odnosu na isti mjesec prošle godine. Relativno visok pad pomalo je iznenadio tržište, koje je očekivalo ipak nešto povoljnije rezultate s obzirom na bazno razdoblje.

Iako bi dolazak turističke sezone i ukidanje niže stope posebnog poreza na plaće i ostala primanja mogao imati pozitivan psihološki učinak na potrošnju, u slijedećim mjesecima ne treba očekivati veliki oporavak.

U mjesecima koji slijede, oporavak maloprodaje još uvijek nije izgledan s obzirom na još uvijek prisutne nesigurnosti na tržištu rada u pogledu zadržavanja postojećih radnih mjesta. Nadalje, potrošači su svoje potrošačke navike prilagodili neizvjesnosti ostvarivanja dohotka pa odgađaju kupnju svih onih dobara koja im nisu neophodna. Tako i u sljedećim mjesecima možemo očekivati nastavak ”racionalne” potrošnje. Tek u drugoj polovini godine očekujemo blage pozitivne pomake” – navodi se u analizi.