Aquapark Istralandia, prvi hrvatski vodeni park i dobitnik svojevrsnog ‘Oskara’ za vodene parkove Parksmania Awards, krenuo je u proširenje usluga i realizaciju cjelogodišnjeg poslovanja. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) prepoznala je vrijednost projekta odobrivši jamstvo od 7 milijuna kuna…

Prvi hrvatski vodeni park otvoren je prošle godine u Istri, prostire se na osam hektara zemljišta i omogućuje zabavu, razonodu i opuštanje na više od 5000 četvornih metara vodenih površina. Posjeduje ujedno i najveći bazen s umjetnim valovima na Sredozemlju (površine 2.500 četvornih metara), najviši tobogan sa tornjem od 27 metara visine, bazene za odrasle i djecu, velik broj tobogana s adrenalinskim izazovima, opuštajuće hidromasažne bazene te vodeni dvorac za zabavu namijenjen najmlađim posjetiteljima. Svi zaposlenici stručno su educirani te prolaze tečaj zaštite na radu i tečaj prve pomoći.

Pripreme za realizaciju Istralandije trajale su šest godina, a izgrađen je za rekordnih 10 mjeseci.

‘Jamstvo HAMAG BICRO-a uvelike je pomoglo ostvarenju našeg poduzetničkog pothvata, odnosno proširenja i rekonstrukcije prvog otvorenog vodenog parka u Hrvatskoj. Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a’, izjavio je Silvio Kraljević, voditelj Aquaparka.

Plan investitora u budućnosti je Istralandiju razvijati kao tematski park koji će se sa sadašnjih osam hektara površine, proširiti na 21 hektar. Sezonski rad bit će zamijenjen cjelogodišnjim poslovanjem s ciljem izgradnje Aquaparka kao kultnog istarskog centara zabave i razonode u kojem se planira zaposliti još oko 250 djelatnika. Trenutno se radi na projektima novih tobogana, a iduće sezone u funkciji će biti i amfiteatar s 500 mjesta te će se uvesti program noćnog kupanja.

Aquapark Istralandia nedavno je u Rimu u konkurenciji 40 vodenih parkova nagrađen priznanjem PARKSMANIA AWARDS za poduzetnički poduhvat godine. To je svojevrsni „Oskar“ za vodene parkove u europskim okvirima. Dobitnici su i Nagrade Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, Godišnje Nagrade Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i turističkog časopisa “Way to Croatia” – Nagrada “Simply the best”, Nagrade TZ Istre za „Inovacija godine“ i brojnih drugih priznanja.

Aquapark je unatoč kišnim danima i kasnijem otvorenju sezone po broju posjetitelja premašio sve planove. Plan prilikom gradnje vodenog parka predvidio je 100 tisuća posjetitelja godišnje, no samo u 2014. godini prodano je gotovo 130 tisuća ulaznica s 2560 prosječnih posjetitelja dnevno. U 2015. godini planira se ranije otvorenje (01. lipnja) te povećanje broja posjetitelja od 37 %.

Gradnja Aquaparka Istralandia financirana je iz sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvitak uz ostvarenje jamstva HAMAG-BICRO-a. Jamstvo HAMAG-BICRO-a predstavlja vrhunski instrumenti osiguranja za investicije u malom gospodarstvu.

‘Izuzetno nam je drago što smo kroz odobrenje jamstva HAMAG-BICRO-a uspjeli pokrenuti realizaciju novog investicijskog ciklusa Aquaparka Istralandia što će u 2015. godini omogućiti stavljanje u funkciju novog sadržaja na turističkom tržištu Istre’, izjavio je Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.