Poslovna mreža Bika.net (hrvatska verzija Linkedina) objavila je sjajan članak o poticajnim mjerama za samozapošljavanje koje možete dobiti preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ)…

Evo o čemu je riječ…

Ukoliko ste završili fakultet ili srednjoškolsko obrazovanje i teško dolazite do posla a potrebno vam je ono prvo radno iskustvo, možete se okrenuti samozapošljavanju.  Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i slijedeću godinu uveo je mjere i za samozapošljavanje, pa sada ukoliko ste  6 mjeseci u evidenciji Zavoda za zapošljavanje možete ostvariti sredstva od 18.000 do 36.000 kn.  Ukoliko ste završili fakultet, možete ostvariti poticaj od 36.011 kuna, ukoliko ste završili srednju školu, možete ostvariti poticaj od 29.000 kuna a ukoliko nemate zanimanja, poticaj od 18.862 kune.

Ukoliko ste se do sada odlučili na samozapošljavanje, podijelit ćemo s vama nekoliko iskustava i savjeta. Za početak vam je potrebna ideja, pronađite u sebi posebna znanja ili vještine koje posjedujete i od kojih bi mogli napraviti dobar proizvod. Pregledajte i poslovne kontakte koje imate, ili kontakte koje ste ostvarili tokom školovanja. Na kraju, napravite kratki poslovni plan, koliko vam je novaca potrebno za početak i definirajte rizike.  Mnogi savjetuju da je ključ uspjeha poslovno umrežavanje, stoga pripremite se da se poslovno umrežavate 24h dnevno. Sada ste vi cijela kompanija, odjel razvoja, proizvodnje, prodaje, marketinga, i potrebno je konstantno biti u toku sa domaćim ili stranim trendovima.

Drugi vrlo važan korak je knjigovođa, nabavite dobrog knjigovođu, on će vam najbolje pomoći oko planiranja troškova.  Također preporučili bi da planirate poseban prostor, ili u vašem domu ili ukoliko imate prilike na drugoj lokaciji. Naime potrebno je da promijenite okolinu tokom radnog dana, odnosno da si prividno napravite radno mjesto u kojem ćete biti spremni raditi.  Iako mnogi smatraju da je velik rizik u samozapošljavanju, vjerujemo da je to i točno, no možete iz toga i puno profitirati. Sada imate vremena se posvetiti se svim onim idejama o kojima niste stigli razmišljati dok ste radili, neke ideje će uspjeti, neke neće, bitno je da na onima na kojima nećete uspjeti, naučite i steknete vrijedno iskustvo.  Iako riječ samozapošljavanje aludira da ćete biti usamljeni, vjerujte nam, nećete.  Kada ste sam sebi šef, više se družite sa kolegama iz struke, idete na razna okupljanja i konferencije, time promovirate svoj rad i stječete važne kontakte. Stoga, rekli bi smo da se ponekad možete više osjećati usamljeni u nekoj tvrtci nego samozaposleni.

Vjerujemo da ste se do sada čitajući ovaj članak zapitali da li je vaše zanimanje dobro za samozapošljavanje. U pravilu svako zanimanje je dobro i sa svakim možete raditi sami. Vodeća zanimanja u segmentu samozapošljavanja su zasigurno web dizajneri i programeri. Ukoliko se bavite jednim od ovih zanimanja, vrlo lako možete raditi od kuće a svoj proizvod možete plasirati na strana tržišta. Što vam je sve potrebno za pokretanje samozapošljavanja?

1.    Poslovni plan – u njemu ćete navesti što ćete raditi, koliki će vam troškovi biti, iskustvo koje imate, oprema koja vam je potrebna i sve drugo što bi inače naveli u poslovnom planu
2.    Kopija zahtjeva za registraciju trgovačkog društva

Kada vam se odobri zahtjev za samozapošljavanje u 30 dana se morate registrirati, prijaviti na zdravstveno i mirovinsko osiguranje i nakon toga dobivate jednokratni novčani poticaj.
Kada pokrećete novu ideju dobivate pridjev „Start-up“, i kao start-up tvrtka, odnosno pojedinac , možete sudjelovati u start-up okupljanjima (jedno od takvih ima i HGK), i dobiti priliku prezentirati svoju ideju potencijalnim investitorima.