Želite da vaša djeca odrastu kako bi bila uspješna? Neka rade obaveze. Kad lažu (i vjerujte mi: vjerojatno će vam smetati), možete im reći da vas znanstvena istraživanja podržavaju.

 

Zvuči sjajno i istina je – ali postoji ulov. (Do toga ćemo doći za minutu.) Za sada znanost.

 

U studiji Harvard Grant, najdužoj longitudinalnoj studiji u povijesti (koja se proteže 75 godina i broji – od 1938. do danas), istraživači su identificirali dvije stvari koje su ljudima potrebne da bi bile sretne i uspješne:

 

Prvi? Ljubav.

 

Drugi? Radna etika.

 

A koji je najbolji način za razvijanje radne etike kod mladih? Na temelju iskustava 724 najuspješnija koji su bili dio studije (uključujući ljude poput budućeg predsjednika Kennedyja i Bena Bradleea, urednika The Washington Post-a iz doba Watergatea) postoji konsenzus.

 

Mišljenje “pitch-in”

“[Studija] je otkrila da profesionalni uspjeh u životu, što želimo našoj djeci … proizlazi iz obavljanja poslova kao dijete”, kaže Julie Lythcott-Haims u svom razgovoru o TX-u 20XX.

 

(Lythcott-Haims autor je Kako podići odraslu osobu i bivša dekanica brucoša na Sveučilištu Stanford. Više o njezinim savjetima možete pročitati u mojoj besplatnoj e-knjizi Kako odgojiti uspješnu djecu.)

 

“Što ste ranije počeli, to bolje”, nastavio je Lythcott-Haims. (Možete vidjeti njezin čitav TED razgovor ovdje.) “[A] namotavanje rukava-i-korak-u-misao, način razmišljanja koji kaže, postoji neki neugodan posao, netko mora to obaviti, možda isto tako budite mi … da vas to naprijed na radnom mjestu. ”

 

Ulov

Ok, evo nedostatka. To što imati posao s djecom ne mora nužno biti manje posao za vas kao roditelja. Moja kolegica Valerie Williams iz Scary Mommy nedavno je to rekla sažeto i pamtljivo:

 

“To je u redu, istraživačko. To zaista ima smisla. Ali, imate li ideju koliko stvari moramo već moliti našu djecu da se bave nekom danu?

 

Danas sam nazvao pobjedom jer su mi oba djeteta četkala zube prvi put kad sam pitala i da se još nisu ubili ovo, petog dana odmora od škole. Da sam ih zamolio da rade, oni bi slušali, ali oni bi cvilili. I oni bi obavili grozan posao. Nije mama koja ima vremena za tu buku. … Jeste li vidjeli rezultate kada dijete pomesti pod? ”

 

Da, tvrđi je nego što se čini na prvi pogled. Ali – a ovo je analogija koju vjerojatno više nikada neću uspjeti izraditi – podsjeća me na današnje pisanje o vojnoj protuustavi i američkoj okupaciji Iraka.

 

Ponekad, čak i ako biste mogli savršeno obavljati posao, morate dopustiti da to radi netko drugi – jedva prolazno, ako želite da druga osoba uči iz iskustva. To je isti princip bilo da govorimo o američkim vojnicima koji treniraju iračku vojsku ili roditeljima koji ostavljaju svoju djecu da peru perilicu posuđa.

 

Jer, kako je Lythcott-Haims rekao Tech Insideru: “Natječući ih da rade – iznošenje smeća, pranje rublja – oni shvaćaju da moram raditi posao kako bih bio dio života. To nije samo o meni i što mi treba u ovom trenutku. “