Zatvori
Elon Musk
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
07/05/2024

Musk zasad nije zadovoljan razvojem AI tehnologije: "Rezultati nisu ohrabrujući"

Elon Musk, koji je odgovarao na pitanja tijekom 27. godišnje Globalne konferencije Milken instituta u ponedjeljak, značajan dio svog vremena na pozornici posvetio je razvoju tehnologije umjetne inteligencije.

Tako je u jednom trenutku rekao je kako bi "istinita" umjetna inteligencija mogla "poticati ljudsku civilizaciju", no također je izjavio kako AI zasad nije od prevelike pomoći u istraživanju svemira.

"SpaceX gotovo uopće ne koristi AI, Starlink ne koristi AI. Nisam protiv korištenja AI-a, samo nismo vidjeli dovoljnu potrebu za tim", rekao je Musk i dodao kako osobno "testira" poboljšane modele AI-a postavljajući im pitanja o svemiru - i rezultati zasad nisu ohrabrujući, prenosi BusinessInsider.

"S bilo kojom varijantom ili poboljšanjem AI-a, postavit ću mu pitanja o Fermijevom paradoksu, o dizajnu raketnih motora, o elektrokemiji - i do sada, AI je bio loš u svim tim pitanjima", rekao je Musk. "Dakle, još uvijek ima puno posla."

Unatoč skepticizmu, Musk je ipak uložio veliki napor u razvoj umjetne inteligencije putem svoje startup tvrtke xAI, projekta koji ima za cilj koristiti tehnologiju "za ubrzanje ljudskog znanstvenog otkrića". Musk je ranije predvidio kako će AI nadmudriti ljude do kraja 2026. godine.

U svojim drugim tvrtkama, poput X-a (bivši Twitter), Musk je integrirao AI chatbot Grok, a najavljeno je i sažimanje vijesti uz pomoć AI tehnologije.

S druge strane Tesla radi na AI pogonjenom robotu Optimus, no Musk je zaustavio razvoj AI tehnologije jer nije imao četvrtinu udjela u kompaniji.

"Ako imam 25%, to znači da sam utjecajan, ali me se može poništiti ako dvostruko više dioničara glasa protiv mene u usporedbi s onima koji glasaju za mene. Na 15% ili manje, omjer za/protiv za poništenje mojih odluka čini preuzimanje od strane sumnjivih interesa prejednostavnim", Musk je svojedobno rekao, a prenosi BusinessInsider.

Iako veliki pobornik razvoja AI tehnologije - Musk je istovremeno zabrinut.

"Mislim da postoji šansa da će okončati ljudsku vrstu. Vjerojatno se slažem s Geoffom Hintonom da je to otprilike 10% ili 20% ili nešto slično tome", rekao je Musk, govoreći na seminaru "Velika debata o AI-u" u ožujku ove godine.

Ali, dodao je kako bismo trebali preuzeti rizik unatoč tome, rekavši: "Mislim da vjerojatan pozitivan scenarij nadmašuje negativni scenarij."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram