Zatvori
Sretan čovjek
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
09/05/2024

Hrvati "pucaju" od zadovoljstva: Svi indeksi optimizma na visokim razinama

Na mjesečnoj razini, kompozitni indeksi očekivanja, raspoloženja i pouzdanja zabilježili su u travnju poboljšanje. Na godišnjoj razini, indeksi pouzdanja i očekivanja bilježe rast 15 mjeseci zaredom, dok je kompozitni indeks raspoloženja ostvario poboljšanje na godišnjoj razini osmi mjesec zaredom. Kompozitni indeksi nalaze se iznad pretpandemijskog dugoročnog prosjeka, prenose RBA analitičari.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u travnju je porastao na negativnih 8,9 bodova (+1 bod u odnosu na ožujak). Od područja koje pokriva ovaj indeks, mjesečno poboljšanje zabilježeno je kod pitanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu, kod pitanja vezano za očekivanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci te kod pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci. U negativnom smjeru djelovalo je pitanje kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu.

Pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu u sljedećih 12 mjeseci i očekivanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci povoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača (IOP) koji je u travnju bio na razini od -4,5 bodova (+1,8 bodova na mjesečnoj razini).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača (IRP) poskočio je s -25,3 bodova u ožujku na -24,3 bodova u travnju. Povoljno na ovaj indeks djelovalo je pitanje kako se promijenila ukupna ekonomska situacija u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci te pitanje vezano za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okružju trenutne ekonomske situacije. Blago u suprotnom smjeru djelovalo je pitanje kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu.

Indeksi pouzdanja i očekivanja na najvećoj su razini od kolovoza odnosno lipnja 2021., dok je indeks raspoloženja posljednji put bio na višim razinama u rujnu 2021.

"Postepeno poboljšanje optimizma potrošača zrcali se i u solidnom potrošačkom kreditiranju, koje je prema posljednjim rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka rezultat potrošnje na trajna dobra. Optimizam potrošača pod utjecajem je i povoljnih rezultata turističke sezone, uzimajući u obzir važnosti iste u kreiranju raspoloživog dohotka brojnih kućanstava. U istom smjeru djeluje i rast plaća i postepeno uspostavljanje stabilnosti cijena. Stoga bi osobna potrošnja i u ovoj godini trebala biti važan oslonac gospodarskog rasta. Očekujemo da će se, uz moguće povremene prekide, blag rast pokazatelja sentimenta nastaviti, a prostora za to posebice ima indeks raspoloženja potrošača. Navedeno bi se trebalo materijalizirati uz pretpostavku izostanka šokova koji bi djelovali na ponovno intenziviranje rasta cijena ili zamjetnije usporavanje gospodarstva europodručja", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram