Zatvori
Foto: Verne Ho / Unsplash
PoslovniPuls
03/08/2023

Pesimizam se širi među hrvatskim potrošačima

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U usporedbi s vrijednostima iz lipnja, kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su pogoršanje, što je prvi pad pokazatelja na mjesečnoj razini od ožujka ove godine. U odnosu na srpanj prethodne godine, indeksi pouzdanja i očekivanja bilježe rast šesti mjesec zaredom. Kompozitni indeks raspoloženja bilježi poboljšanje od svibnja, nakon što se kontinuirano pogoršavao od ožujka 2022. Pokazatelji očekivanja i raspoloženja potrošača u srpnju se nalaze blago ispod dugoročnog prosjeka, prenose RBA analitičari.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u srpnju se spustio na negativnih 18 bodova (-3,6 bodova u odnosu na lipanj). Od područja koje pokriva ovaj indeks blago poboljšanje u odnosu na lipanj zabilježeno je jedino kod pitanja kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu. Na pogoršanje kompozitnog pokazatelja djelovalo je pitanje kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu, pitanje glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci te pitanje vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu i ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci nepovoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača (IOP) koji je u srpnju bio na razini od -19 bodova (-7,4 bodova na mjesečnoj razini).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača (IRP) spustio se u srpnju na negativnih 36,5 bodova (-4,2 boda). Nepovoljno na ovaj indeks djelovalo je pitanje kako se ukupna ekonomska situacija promijenila u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci i pitanje vezano za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okružju trenutne ekonomske situacije. U suprotnom smjeru djelovalo je pitanje kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu.

Na mjesečnoj razini najsnažnije pogoršanje zabilježeno je kod pitanja glede očekivanja o promjeni ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci. U odnosu na srpanj prethodne godine, poboljšanje je zabilježeno kod svih pitanja, a najizraženije je bilo kod pitanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci (+22,7 bodova). Ipak, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna pokazatelja, u svim područjima koje anketa pokriva.

Iako je na mjesečnoj razini zabilježeno pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma, potrebno je pričekati rezultate u narednim mjesecima kako bi se moglo zaključivati o preokretu trenda poboljšanja posljednjih mjeseci.

"Dosadašnji relativno snažan rast optimizma potrošača odražavao je očekivanja o uspješnoj turističkoj sezoni, rast nominalnih plaća i otporno tržišta rada, što djelomično ublažava pad kupovne moći kućanstava. Stoga je vjerojatno zabilježena blaga korekcija uslijed još uvijek izazovnog ekonomskog okružja i neizvjesnosti. Navedeno ne dozvoljava zamjetnije jačanje potrošačkog optimizma, što je primjetno u usporedbi s vrijednostima pokazatelja prije prošlogodišnjeg osjetnog pogoršanja", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram