Zatvori
Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash
PoslovniPuls
17/04/2023

Zabilježen pad pokazatelja optimizma hrvatskih potrošača

Istraživanje sentimenta potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U usporedbi s vrijednostima iz veljače, kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su pogoršanu izvedbu u ožujku, prenose RBA analitičari.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, poboljšanje je zabilježeno kod indeksa pouzdanja i očekivanja potrošača, dok kompozitni indeks raspoloženja potrošača nastavlja bilježiti pogoršanje i trinaesti mjesec zaredom. Sva tri pokazatelja se nalaze u ožujku ispod dugoročnog prosjeka.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u ožujku se spustio na negativnih 22,4 boda (-4,6 bodova u odnosu na veljaču). Od područja koje pokriva ovaj indeks pogoršanje u odnosu na veljaču zabilježeno je kod svih pitanja, odnosno kod pitanja kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu te kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti, kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci i kod pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Pitanja o očekivanju promjene financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci i o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci nepovoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača koji je u ožujku bio na razini od -23,2 bodova (-6,2 boda na mjesečnoj razini).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača pogoršao se za 3,3 boda na mjesečnoj razini, na negativnih 37,9 bodova. Negativno na ovaj indeks djelovalo je pitanje vezano za promjenu financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci, pitanje o isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okruženju trenutne ekonomske situacije te pitanje o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci. Pogoršanje pokazatelja o kupovini trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci i s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju očekivano je uslijed kontinuiranog rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju, odnosno povećanja troškova financiranja tekuće potrošnje.

U odnosu na ožujak 2022., najizraženije poboljšanje zabilježeno je kod pitanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci (+12,4 bodova). U odnosu na isto razdoblje 2022. u negativnom smjeru ponajviše je djelovalo pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci. U odnosu na isto razdoblje 2021. godine pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna pokazatelja, u svim područjima koje anketa pokriva. Na tromjesečnoj razini, poboljšanje bilježi indeks očekivanja potrošača, a pogoršanje indeksi pouzdanja i raspoloženja potrošača. U skladu je to s trendom postepenog poboljšanja očekivanja potrošača i na inozemnim tržištima, dok su na mjesečno pogoršanje optimizma djelovale i vijesti o nestabilnostima u financijskim sustavima.

"Iako se raspoloženje potrošača nastavlja pogoršavati na godišnjoj razini, poboljšanje očekivanja i pouzdanja u odnosu na vrijeme početka rata u Ukrajini odražava smanjenje zabrinutosti o energetskoj krizi u europskim gospodarstvima i oštrom usporavanju gospodarskih aktivnosti. U pozitivnom smjeru djeluje i otporno tržišta rada koje djelomično ublažava pad raspoloživog dohotka kućanstava. S druge strane, kontinuiran rast cijena u potrošačkoj košarici i ekonomska neizvjesnost ne dozvoljava zamjetnije poboljšanje trenutnog raspoloženja, odnosno zadržava pokazatelje ispod dugoročnog prosjeka", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram