Zatvori
Zagreb
Foto: Adrian Krajcar / Unsplash
PoslovniPuls
02/02/2023

Ulazak u eurozonu i inflacija spustili indeks pouzdanja potrošača u Hrvatskoj

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U odnosu na prosinac 2022., kompozitni indeks očekivanja potrošača ostvario je blago poboljšanu izvedbu, a time je nastavio rast koji traje od kolovoza. S druge strane, indeksi pouzdanja i raspoloženja potrošača blago su pogoršani na početku godine. Na mjesečnoj razini pogoršanje indeksa pouzdanja prvo je od kolovoza prošle godine, komentiraju analitičari Raiffeisenbanka.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, pogoršanje je kod sva tri kompozitna pokazatelja zabilježeno i jedanaesti mjesec zaredom, a u siječnju je najizraženije kod indeksa raspoloženja potrošača. Spomenuti anketni pokazatelji zadržani su ispod svog dugogodišnjeg prosjeka unatoč poboljšanjima na mjesečnoj razini ostvarenim u drugoj polovici 2022.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u siječnju se spustio na -21 bod (-0,1 bod u odnosu na prosinac). Od područja koje pokriva ovaj indeks poboljšanje u odnosu na prosinac zabilježeno je kod pitanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu i kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci. U suprotnom smjeru djelovalo je pitanje glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci, dok je pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu tijekom proteklih 12 mjeseci imalo neznatan učinak na indeks.

Pitanja o očekivanju promjene financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci i o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci povoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača koji je u prosincu bio na razini od -23,4 bodova (+0,8 bodova u odnosu na prosinac).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača pogoršao se za 2,4 bodova na mjesečnoj razini, na negativnih 35,3 bodova. Pitanje vezano za promjenu financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci neznatno je djelovalo na indeks, dok je pitanje o isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okruženju trenutne ekonomske situacije djelovalo negativno. Izraženiji pad kompozitnog pokazatelja spriječilo je pitanje o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci. Pogoršanje pokazatelja o kupovini trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci i s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju očekivano je uslijed kontinuiranog rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju, odnosno povećanja troškova financiranja tekuće potrošnje.

U odnosu na siječanj 2022., pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna indeksa, u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju. U odnosu na isto razdoblje 2021. pogoršanje je evidentirano također kod sva tri kompozitna pokazatelja.

"I u Hrvatskoj, kao i na inozemnim tržištima primjetan je trend postepenog poboljšanja očekivanja potrošača. Očekivanja o budućim ekonomskim kretanjima potrošača tako su se nakon relativno snažnog pada od početka rata u Ukrajini posljednjih mjeseci stabilizirala na niskim razinama. Poboljšanje spomenutog pokazatelja odraz je smanjenja zabrinutosti o oštrom usporavanju gospodarskih aktivnosti kao i otpornog tržišta rada koje djelomično ograničava izraženiji pad kupovne moći kućanstava. S druge strane, ustrajnost inflacije i rast cijena u potrošačkoj košarici ne dozvoljava zamjetnije poboljšanje trenutnog raspoloženja, odnosno zadržava pokazatelje ispod dugogodišnjeg prosjeka. U istom smjeru djeluje nastavak neizvjesnosti oko raspleta geopolitičke situacije i energetske krize u Europi", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram