Zatvori
TikTok
PoslovniPuls
09/05/2024

TikTok tuži američku vladu kako bi spriječio zabranu poslovanja u SAD-u

TikTok je podnio tužbu protiv vlade Sjedinjenih Američkih Država u nastojanju da zaustavi primjenu nedavno usvojenog zakona koji bi mogao dovesti do zabrane TikTok-a na američkom tržištu.

U tužbi, podnesenoj u utorak pred žalbenim sudom SAD-a, TikTok tvrdi kako prijedlog zakona, poznat kao "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija pod stranim vlasništvom", krši američkim ustavom zajamčevu ustavnu slobodu govora.

"TikTok je prvi put suočen sa zakonom koji bi trajno zabranio određenu govornu platformu i onemogućio svim Amerikancima pristup jedinstvenoj online zajednici s više od milijardu korisnika širom svijeta", stoji u tužbi koju je podnio TikTok.

Tvrtka tvrdi da se pozivanje na nacionalnu sigurnost ne može koristiti kao opravdanje za ograničavanje slobode govora te da je na saveznoj vladi teret dokazivanja da je takvo ograničenje opravdano.

Analitičari očekuju kako će posljednji pravni manevar od strane TikToka osigurati da popularna društvena aplikacija nesmetano posluje u SAD-u još dugo vremena.

Tužba podignuta u utorak najnoviji je čin u dugogodišnjem naporu američke vlade da učinkovito ograniči ili zabrani TikTok. Napori da se kontrolira popularna aplikacija za dijeljenje videa započeli su još 2020. godine i nastavljeni su i pod administracijom aktualnog predsjednika Joe-a Bidena. Savezna vlada i mnoge američke države već su zabranile korištenje TikToka na uređajima u vlasništvu vlade.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram