Zatvori
Zagreb ulica
Foto: David Boca / Unsplash
Jasmin Hadžić
10/05/2024

Prosječna isplaćena neto plaća u Zagrebu sve bliže iznosu od 1.500 eura

Prema najnovijim podacima iz zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču ove godine dosegnula je 1.439 eura. Ovo označava nominalni porast od 2.1 posto u odnosu na siječanj te značajan skok od 11.4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Analizirajući sektorske razlike, djelatnost proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka ističe se kao lider u isplati prosječnih mjesečnih neto plaća, dostižući visokih 3.228 eura. S druge strane spektra, proizvodnja kože i srodnih proizvoda bilježi najnižu prosječnu neto plaću za isto razdoblje, dosežući 855 eura.

Međutim, prosječne vrijednosti samo djelomično oslikavaju sliku. Medijalna neto plaća za veljaču iznosi 1.186 eura, ukazujući da polovica radne snage zarađuje manje od ovog iznosa, dok druga polovica zarađuje više.

Zagrebačke plaće također nadmašuju nacionalni prosjek. Uspoređujući se s prosječnom mjesečnom plaćom na razini Hrvatske, koja je iznosila 1.248 eura za veljaču, prosječna zagrebačka neto plaća za isto razdoblje bila je veća za 191 euro.

Kada je riječ o bruto plaćama, trendovi su slični. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za veljaču ove godine iznosila je 2.041 euro, što predstavlja porast od 2.7 posto u odnosu na siječanj te isti rast od 11.4 posto u odnosu na veljaču 2023. godine.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram