Zatvori
Umjetna inteligencija - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
02/05/2024

Treniranje umjetne inteligencije moglo bi koštati basnoslovnih 100 milijardi dolara

Tržište velikih jezičnih modela (LLM) možda se tek zagrijava, ali izvršni direktor AI diva Anthropic nije previše zabrinut zbog konkurencije, već zbog same cijene obuke umjetne inteligencije, predviđajući kako bi trošak treniranja novih AI modela mogao narasti na čak 100 milijardi dolara.

Dario Amodei i njegova sestra, Daniela, osnovali su Anthropic 2021. godine i pri tom privukli financijsku investiciju ulagačkih fondova, ali i Amazona. Prošle godine tvrtka Jeffa Bezosa uložila je 1,25 milijardi dolara u Anthropic i obećala dodatnih 2,75 milijardi dolara u ožujku ove godine.

Amodei je u razgovoru za CNBC rekao da razvoj postojećih AI modela tvrtku koštaju više od 100 milijuna dolara, a kako tehnologija bude napredovala - trošak će biti sve veći.

"Mislim da će trenuranje AI modela iduće koštati oko milijardu dolara, a kroz iduće dvije godine to će narasti na 5 do 10 milijardi dolara. Postoji dobra šansa da trošak dostigne i 100 milijjardi dolara."

Broj tvrtki financijski sposobnih za obuku modela po toj cijeni ostat će mali, procijenio je Amodei.

Raznolikost u tehnikama razvoja također može pomoći u sprječavanju komodifikacije, rekao je Amodei CNBC-u, uspoređujući različite AI modele s razlikama među ljudima.

"Ljudski mozak u osnovi je dizajniran na isti način, ali vrlo smo različiti jedni od drugih, i mislim da će i modeli biti slični", rekao je.

Amodei kaže kako se neki AI modeli mogu specijalizirati za teme poput prava ili nacionalne sigurnosti, dok bi drugi mogli steknuti stručnost u biokemiji.

"Mislim da ćemo doći do toga da serazličiti pružatelji modela specijaliziraju za različite stvari, čak i dok je osnovni model u temelju identičan", dodao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram