Poznati hrvatski ulagač Nenad Bakić na svom je službenom blogu kratko komentirao Agrokorovo preuzimanje slovenskog Mercatora…

“Svi koji su zavidni, a mislim da je glavna emocija, odnosno oholnost, oko Todorića danas upravo zavist, mogu bez preuzimanja Todorićevih rizika i napora suinvestirati s njim, povoljnije nego on. Naime, dionice Belja se na Zagrebačkoj burzi trguju za svega 58% svoje knjigovodstvene vrijednsoti, a Vupika (patetičnih?) 35%, Zvijezde na 46%”, piše Bakić na svom blogu.

“Svi oni koji misle da bi se Agrokor ovako razvijao bez strategije moraju razumjeti razliku između fokusiranog privatnog vlasništva i državnog, odnosno što znači privatno vlasništvo, a što državno, na primjeru Agrokorove ponude za preuzimanje Podravke tamo negdje 1997. ili 1998. ako se ne varam (molim onoga tko se sjeća bolje da me ispravi ili dopuni), kada je nudio (ako se ne varam) 400 kn po dionici (bila se digla sindikalna i lokalnopolitička buna, tvz. ‘klausovština’, pa je čovjek razumno odustao). Možemo li zamisliti što bi Podravka bila danas da ju je Agrokor preuzeo. Bi li dionica vrijedila možda 2000 ili 4000 kn ili 225 kuna kao što je danas, uz potrebu za dokapitalizacijom (za one koji su manje upućeni, vrijednost dionice odražava vrijednost, odnosno snagu tvrtke, a nije samo neka špekulativna varijabla). A pri tome trebamo uzeti u obzir da je u to vrijeme npr. Vindija bila možda petinu ili desetinu veličine Podravke, a danas je veća od nje. Koliko je tu izgubljeno vrijednosti, radnih mjesta, poreza? Jasno je da su mnogi sretni što se to nije dogodilo ‘jer bi Todorić bio još bogatiji’. A najsretniji su lokalni kokošari koji su i dalje mogli nesmetano cuclati s tuđe sise”, poručuje poznati hrvatski investitor.