Facebookov prošlotjedni izlazak na burzu nije se pretjerano pozitivno odrazio na trgovanje dionicama drugih javno izlistanih američkih internet kompanija…

I dok je petak bio relativno uspješan za Facebookov debi na američkom tržištu kapitala – isto se ne može reći za druge “internet dionice” koje su kraj tjedna dočekale u crvenilu.

Tako je Facebookov konkurent – društvena mreža Linkedin u petak zabilježila pad cijena dionica od 5,65 posto. Bolje nisu prošle niti dionice Zynge (-13,42 posto), Groupona (-6,69 posto) i Renrena (-20,99 posto).

Dionice online radija Pandora zabilježile su dnevni pad od 7,13 posto, dok je najveći internet oglasnik privatnog smještaja HomeAway potonuo za 1,63 posto.

Dio analitičara tvrdi kako je razlog rasprodaje tzv. “internet dionica” – upravo Facebook! Po njima ulagači su kapital iz “drugorazrednih” internet kompanija prenosili u Facebook jer njega percipiraju kao sigurnije i dogoročnije ulaganje.

Pojedini komentatori spekuliraju kako je do rasprodaje dionica internet kompanija došlo zbog “mlakog” Facebookovog izlaska na burzu. Naime, očekivali se kako će cijene dionica Facebooka u prvih nekoliko sati trgovanja “eskplodirati”, no pretjerano duševljenje je izostalo, a Facebook je prvi dan trgovanja na burzi dočekao na svojoj IPO razini (38 dolara).

A kako pišu američki mediji – možda ćemo već danas popodne vidjeti Facebookove dionice ispod IPO razine, što s obzirom na silne komentare oko prenapuhane valuacije Facebooka – ne bi bilo iznenađujuće.