Zatvori
Programiranje
Foto: Fotis Fotopoulos / Unsplash
PoslovniPuls
22/04/2024

U našem susjedstvu raste industrija videoigara s godišnjim prihodima od 175 mil. eura

Srbijanska gaming industrija nastavlja svoj impresivan rast, evidentiran je prihod od preko 175 milijuna eura u prošloj godini, što je porast od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema istraživanju Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA).

Prema godišnjem izvješću SGA-a, više od polovice kompanija u sektoru aktivno razvija originalne proizvode, dok su igre proizvedene u Srbiji dosegle impresivnu cifru od preko milijun preuzimanja ili kupovina.

Direktor SGA-a, Mihajlo Jovanović Džaril, ističe kontinuirani rast i napredak industrije igara na sreću u Srbiji od 2017. godine, unatoč globalnim izazovima u mnogim sektorima tijekom prethodne godine.

Najistaknutija promjena u odnosu na 2022. godinu je značajan skok zaposlenosti od 98 posto, što ukazuje na rastući trend zapošljavanja, sa procijenjenih 4300 zaposlenih u gaming industriji.

Napominje se da neke od vodećih svjetskih gaming kompanija, uključujući Wargaming, Playrix i Sperasoft, sada imaju značajna predstavništva u Srbiji, što će vjerovatno imati pozitivan utjecaj na tamošnju gaming scenu kroz razmjenu znanja i iskustava.

Izvršna direktorica SGA-a, Kristina Janković Obućina, ističe Beograda, Novi Sad i Niš prednjače kao glavni razvojni centri u ovoj industriji. Najtraženije pozicije su u programiranju, umjetničkim zanimanjima i kontrolama kvalitete, dok su najizazovnije pozicije za popuniti u marketingu i akviziciji korisnika.

Istraživanje je također pokazalo kako predstavnici kompanija u ovom sektoru osjećaju nezadovoljstvo zbog nedostatka izvora financiranja u Srbiji, visokih poreza i složenih birokratskih procedura, što ukazuje na potrebu za daljnjim unapređenjem poslovnog okruženja.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram