Zatvori
Google ured
Foto: Jonny Gios / Unsplash
PoslovniPuls
18/04/2024

Google otpustio zaposlenike koji su prosvjedovali protiv lukrativnog ugovora s Izraelom

Google je otpustio 28 zaposlenika koji su sudjelovali u prosvjedima protiv Projekta Nimbus, zajedničkog ugovora vrijednog 1,2 milijarde dolara s Amazonom, u koristi pružanja usluga umjetne inteligencije i usluga "u oblaku" za državu Izrael.

Prosvjedi, koje je predvodila organizacija "No Tech for Apartheid", održani su u utorak diljem Googleovih ureda u New Yorku, Seattlu i Kaliforniji. Prosvjednici su održali prosvjed koji je trajao 10 sati, dok su drugi dokumentirali njihovu akciju, uključujući i Twitch prijenos uživo. Devet prosvjednika je uhićeno.

Nekoliko radnika koji su sudjelovali u prosvjedima, primilo je poruku od grupa za odnose s radnicima u kojoj su obaviješteni da je njihov radni status stavljen u "bolovanje". Google je obavijestio pogođene radnike da će "držati ovu situaciju što je više moguće povjerljivom, otkrivajući informacije samo po potrebi", piše Bloomberg. U srijedu navečer radnicima je uručen otkaz.

"Fizičko ometanje rada drugih zaposlenika i sprječavanje pristupa našim objektima jasno je kršenje naših politika i potpuno neprihvatljivo ponašanje", poručili su iz Googlea. "Nakon što su odbili više zahtjeva da napuste prostorije, angažirana je policija kako bi uklonila prosvjednike kako bi se osigurala sigurnost radnog mjesta. Dosad smo zaključili pojedinačne istrage koje su rezultirale otkazom radnog odnosa za 28 zaposlenika, i nastavit ćemo istraživati i poduzimati akcije po potrebi."

Google zagovara kulturu otvorene rasprave među svojim zaposlenicima, ali radnički aktivizam posljednjih godina testirao je tu predanost.

"Američki radni zakon daje radnicima pravo sudjelovanja u kolektivnim akcijama i prosvjedima. Radnici u tehnološkom sektoru vjerojatno će tvrditi da im to treba omogućiti da se udruže kako bi prigovarali načinu na koji se koriste tehnološki alati koje stvaraju", rekao je John Logan, profesor rada na Sveučilištu u San Franciscu.

Tehnološke tvrtke poput Googlea imaju reputaciju za "egalitarnije i vrlo kozmopolitske radne kulture, ali kada su se susrele s radničkim aktivizmom među vlastitom radnom snagom, zapravo su reagirale na vrlo drakonski način", dodao je Logan.

Google se već neko vrijeme bori s načinom upravljanja diskusijom o sukobima na Bliskom istoku. Nakon prosvjeda, postovi na internim Googleovim forumima sadržavali su mješavinu pro-palestinskih i pro-izraelskih stavova, dok su brojni drugi Googleovi zaposlenici istaknuli kako diskusije o toj temi nisu primjerene za njihovo radno okruženje.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram