Zatvori
Ericsson zgrada
Foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
17/04/2024

Za švedski Ericsson početak godine nije počeo pretjerano dobro

Švedski Ericsson se suočava s izazovima u prvom tromjesečju ove godine, evidentirajući oštar pad prihoda zbog slabije potražnje na ključnim tržištima poput Azije i Sjeverne Amerike. Njihov neto prihod u razdoblju od siječnja do ožujka smanjen je za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, spuštajući se na 53.33 milijarde švedskih kruna (4.61 milijardu eura).

Posebno zabrinjavajući je pad od 19 posto u odjelu opreme za mreže, što odražava smanjenje investicija telekomunikacijskih tvrtki. Ovaj pad je još izraženiji u Sjevernoj Americi, gdje je rezultirao smanjenjem od 11 posto u 2023. godini.

Najznačajniji pad prihoda zabilježen je na tržištima jugoistočne Azije, Oceanije i Indije, s padom od 38 posto. Sjeverna Amerika također bilježi značajan pad od 18 posto.

Unatoč ovim izazovima, neto dobit Ericssona u prvom tromjesečju zabilježila je rast od 66 posto, dosegnuvši 2,6 milijardi švedskih kruna. Ovaj rast djelomično je potaknut jednokratnim prihodom od 1,9 milijardi kruna, koji proizlazi iz rješavanja pravnog spora.

Kada se isključe troškovi restrukturiranja, dobit prije kamata i poreza (EBIT) bilježi rast od sedam posto, dosežući 4.3 milijarde kruna. Unatoč tome, Ericsson planira daljnje troškove restrukturiranja u rasponu od 3 do 4 milijarde švedskih kruna tijekom ove godine.

Financijski direktor kompanije Carl Mellander najavio je planove za smanjenje troškova, uključujući moguće otkaze. To se već odrazilo u odluci o otpuštanju oko 1.200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj.

Ovi koraci dio su šire strategije smanjenja troškova koju je Ericsson najavio prije godinu dana, kada su planirali ugasiti oko 8.500 radnih mjesta globalno, uključujući 1.400 u Švedskoj. Do sada su već smanjili broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Pred Ericssonom je izazovna godina, s očekivanim padom prodaje u Sjevernoj Americi i mogućim usporavanjem rasta u Indiji. Unatoč tim izazovima, Ericsson predviđa stabilizaciju prihoda tijekom druge polovice godine, zahvaljujući potpisivanju novih ugovora i stabilizaciji zaliha klijenata u Sjevernoj Americi.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram