Zatvori
Ericsson zastava
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
26/03/2024

Švedski Ericsson otpušta čak 1200 ljudi

Ericsson, švedski proizvođač telekomunikacijske opreme, najavio je planove za smanjenje radne snage u Švedskoj, otpuštajući 1200 zaposlenika, što predstavlja osam posto ukupnog broja zaposlenih u toj zemlji. Ova odluka proizlazi iz izazovnih uvjeta na tržištu mobilnih mreža, uz očekivani daljnji pad prodaje.

Ova mjera je dio Ericssonove sveobuhvatne strategije za smanjenje troškova koja obuhvaća ne samo otpuštanje radnika, već i optimizaciju radnih procesa i smanjenje broja vanjskih konzultanata,. Unatoč tome, iz tvrtke su istaknuli kako će nastaviti ulagati u ključne tehnološke segmente kako bi zadržali vodeću poziciju na tržištu.

Prošle godine, Ericsson je zabilježio gubitak od 26,1 milijardu švedskih kruna (2,3 milijarde eura), u usporedbi s prethodnom godinom kada je ostvario dobit od 19 milijardi kruna. Gubitak je djelomično opravdan otpisom dijela imovine, dok su prihodi tvrtke smanjeni za tri posto, dosegnuvši 263,3 milijarde švedskih kruna.

Ericsson, jedan od glavnih svjetskih dobavljača telekomunikacijske opreme zajedno s kineskim Huaweijem i finskom Nokiom, zapošljava oko 14.000 ljudi u Švedskoj i gotovo 100.000 diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Uslijed nepovoljnih tržišnih uvjeta, švedska tvrtka je već u veljači prošle godine pokrenula program smanjenja troškova, što je rezultiralo ukidanjem 8500 radnih mjesta.

I Nokia je također najavila smanjenje radne snage prošle godine, izražavajući namjeru da do 2026. ukine do 14.000 radnih mjesta, s ciljem smanjenja troškova do 1,2 milijarde eura.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram