Zatvori
Telegram aplikacija - 3D model
Foto: Rubaitul Azad / Unsplash
PoslovniPuls
17/04/2024

Telegram juri prema brojci od milijardu globalnih korisnika

Popularna društvena aplikacija Telegram, na dobrom je putu da u idućih godinu dana premaši brojku od milijardu aktivnih korisnika, objavio je njezin osnivač Pavel Durov.

Durov je napustio Rusiju 2014. godine i sjedište Telegrama prebacio u Dubai, nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlasti za cenzuru i gašenje oporbenih virtualnih zajednica na društvenoj platformi VK, koju je u međuvremenu prodao.

Durov, čija se imovina procjenjuje na vrijednost od 15,5 milijardi dolara prema Forbesu, rekao je da su neke vlade pokušale vršiti pritisak na njega, ali da bi aplikacija, koja trenutno ima 900 milijuna aktivnih korisnika, trebala ostati "neutralna platforma" i ne "igrač u geopolitici".

Jedan od glavnih rivala Telegrama, WhatsApp tvrtke Meta Platforms, ima više od dvije milijarde mjesečnih aktivnih korisnika. Financial Times je u ožujku pisao kako će se Telegram vjerojatno usmjeriti prema američkom tržištu u trenutku kada tvrtka dostigne profitabilnost, a u igri je navodno i IPO.

Durov kaže kako je odabrao Ujedinjene Arapske Emirate za sjedište Telegrama jer su "neutralna zemlja" koja želi biti prijatelj sa svima i nije usklađena s bilo kojom od svjetskih supersila, pa je smatrao da je to najbolje mjesto za "neutralnu platformu" poput Telegrama.

"Konkurencija različitih ideja može rezultirati napretkom i boljim svijetom za sve", rekao je Durov.

U intervjuu kojeg je na svom kanalu na platformi X objavio Tucker Carlson, Durov je rekao da, osim novca i Bitcoina, nema veću imovinu poput nekretnina, zrakoplova ili jahti, jer "želi biti slobodan".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram