Zatvori
Telegram aplikacija
Foto: Christian Wiediger / Unsplash
PoslovniPuls
13/03/2024

Popularna messenger platforma Telegram - navodno se priprema za IPO

U razgovoru za Financial Times, osnivač Telegrama Pavel Durov izrazio je nadu kako bi tvrtka mogla postati profitabilna u 2024. ili 2025. godini, što znači i da izlazak na burzu postaje jedna od mogućnosti za daljnje financiranje ove brzorastuće messenger platforme.

Telegram je premašio brojku od 700 milijuna korisnika u 2022. godini, a sada ima oko 900 milijuna korisnika.

Prema Durovu, potencijalni investitori nudili su tvrtki procjene u iznosu od 30 milijardi dolara, iako trenutno razmatraju IPO.

"Općenito govoreći, vidimo vrijednost u [IPO-u] kao sredstvu za demokratizaciju pristupa vrijednosti Telegrama."

Telegram je lansiran 2013. godine, kao "sigurnija" messenger aplikacija - iz tvrtke tvrde kako ne prikupljaju podatke o svojim korisnicima i za prijevu traže samo telefonski broj.

Međutim, sigurna i privatna priroda platforme također ju je učinila omiljenom među kriminalcima i potencijalnom metom novi zakonskih propisa, poput britanskog Online Safety Bill-a, gdje bi vlasti mogle zahtijevati pristup enkriptiranim komunikacijama s Telegrama.

Za usporedbu, WhatsApp ima oko 2 milijarde mjesečno aktivnih korisnika. Međutim, promjene u politici privatnosti WhatsAppa rezultirale su porastom interesa za druge platforme za razmjenu poruka, uključujući Telegram koji korisnicima omogućuje potpuno tajno dopisivanje.

Iako Durov nije naznačio kada bismo mogli doznati detalje o Telegramovom IPO-u, Financial Times navodi kako Telegram cilja na izlistavanje svojih dionica na američkom tržištu kapitala.

Korporativno sjedište Telegrama nalazi se u Dubaiju i na Britanskim Djevinačnim Otocima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram