Zatvori
Mark Zuckerberg
Foto: Anthony Quintano / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
22/01/2024

Meta ima ozbiljne ambicije na polju umjetne inteligencije i najavljuje golemu investiciju

Izvršni direktor Meta-e, Mark Zuckerberg, prošli tjedan je otkrio frapantnu novu investiciju za tvrtku koja upravlja društvenim mrežama Facebook i Instagram. Zuckerberg je najavio kako će Meta izgraditi golemu hardverske infrastrukture koja će biti u pozadini ambicija tvrtke u sektoru umjetne inteligencije.

Meta će do kraja 2024. godine kupiti oko 350.000 Nvidia H100 GPU-ova. A ukupno će tvrtka posjedovati otprilike 600.000 ovih vrsta čipova, ako se uključe i drugi slični GPU-ovi, napomenuo je Zuckerberg.

"Izgradili smo kapacitet (za AI op.a.) koji može biti veći od bilo koje druge pojedinačne tvrtke", pohvalio se Zuckerberg u razgovoru za TheVerge.

Nije tajna kako Meta radi na tehnologiji "opće umjetne inteligenciju", piše BusinessInsider.

Procjenjuje se kako jedan Nvidia H100 GPU košta oko 30.000 dolara, iako druge procjene postavljaju trošak i do 40.000 dolara. Ako Meta zaista bude posjedovala 600.000 ovih čipova, to bi ih moglo koštati i do 18 milijardi dolara. Moguće je da Meta dobiva popust na veću količinu, a slični GPU-ovi drugih pružatelja mogu biti jeftiniji od Nvidijinih. Ali čak i po cijeni od 20.000 dolara po čipu, to je 12 milijardi dolara novih ulaganja za Meta-u.

Istovremeno, od kraja 2022. godine, Meta je otpustila više 20% svojih zaposlenika, a očekuju se i dodatni otkazi, piše BusinessInsider. Šira reorganizacija Meta-inog poslovanja pogodila je i timove umjetne inteligencije prošle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram