Zatvori
Mobiteli
Foto: Daniel Romero / Unsplash
PoslovniPuls
18/01/2024

EU zabranjuje ugrađene kvarove, uvodi oznake trajanja uređaja i proširuje mogućnost popravka

Europski parlament snažnom većinom glasova podržao je zakon eurozastupnice Biljane Borzan, koji ima za cilj zabraniti ugrađene kvarove, uvesti oznake trajanja uređaja i proširiti mogućnosti popravaka. Ova ključna direktiva, koja je dobila potporu 593 glasa za, 21 protiv i 14 suzdržanih, označava značajan korak prema jačanju prava potrošača u Europskoj uniji.

Biljana Borzan, potpredsjednica socijaldemokrata u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za direktivu, istaknula je kako će novi zakon poticati proizvođače na proizvodnju kvalitetnijih i trajnijih uređaja. "Ovaj zakon će okončati praksu usmjeravanja potrošača prema kupnji novih uređaja, a istovremeno će poboljšati informiranost potrošača o trajanju, popravku i održivosti proizvoda", naglasila je Borzan.

Direktiva, koja će se morati primijeniti najkasnije do 2026., obvezuje proizvođače da istaknu oznake jamstva na uređajima, čime će potrošači biti bolje informirani o razdoblju jamstva. Također će biti zabranjeno iznošenje općih tvrdnji o prihvatljivosti proizvoda za okoliš ako se temelje na kompenzaciji okolišnih učinaka ili ako se ne može dokazati njihova učinkovitost.

Borzan je naglasila kako će novi zakon motivirati proizvođače da proizvode kvalitetnije proizvode, dok će istovremeno demotivirati potrošače da biraju uređaje s kraćim jamstvom. Podsjetila je da se najviše uređaja kvari između druge i treće godine upotrebe, nakon isteka obveznog jamstva.

U trgovinama na području EU bit će vidljiv podsjetnik na obvezno dvogodišnje jamstvo za sve uređaje, dok će proizvođači moći istaknuti komercijalno jamstvo na samim uređajima. Borzan je istaknula da će to potaknuti natjecanje među proizvođačima, dok će potrošači imati bolju informiranost o trajanju uređaja prije kupnje.

Direktiva također naglašava potrebu da potrošači budu informirani o dostupnosti rezervnih dijelova, cijenama, te trajanju razdoblja tijekom kojeg su dostupni. Ovaj pristup ima za cilj potaknuti proizvođače da usmjere proizvodnju na rezervne dijelove i širenje mreže servisa kako bi olakšali popravke građanima.

Nakon usvajanja u Europskom parlamentu, direktivu još formalno treba odobriti Vijeće EU. Države članice imaju dvije godine za prenošenje ovih mjera u nacionalna zakonodavstva. Ovaj zakon predstavlja značajan korak prema održivijem i odgovornijem pristupu potrošačkoj elektronici u Europi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram