Zatvori
Znak eura i neboderi
Foto: Maryna Yazbeck / Unsplash
PoslovniPuls
16/02/2024

Europska unija ove će godine ostvariti tek skroman gospodarski rast

Europska komisija jučer je objavila nove ekonomske prognoze u kojima je gospodarski rast europodručja za 2024. revidiran blago na niže u odnosu na jesenske prognoze.

Naime, očekuje se rast realnog BDP-a u 2024. za 0,8% (u odnosu na 1,2% u prijašnjim prognozama) i za 1,7% u 2025. (u odnosu na 1,6% u prijašnjim projekcijama).

Gospodarske aktivnosti europodručja ušle su u novu godinu prigušenije od prijašnjih očekivanja, nakon što su u drugoj polovini 2023. stagnirale.

Međutim, i dalje se očekuje postepen zamah gospodarskog rasta u ovog godini (posebice u drugoj polovini godine), potaknut nastavkom slabljenja inflatornih pritisaka te rastom realnih plaća i zaposlenosti, što će poticati rast osobne potrošnje.

S druge strane, za 2024. se očekuje niža inflacija u usporedbi s prijašnjim prognozama. Rast potrošačkih cijena (HIPC) trebao bi iznositi 2,7% u 2024. i 2,2% u 2025. godini (u odnosu na 3,2% odnosno 2,2% projiciranih u jesenskim prognozama). Posljedica je to i prognoza o snažnijem padu maloprodajnih cijena energije od prijašnjih očekivanja. Projekcije su pod utjecajem raznih rizika i neizvjesnosti. U rizike se može ubrojiti, primjerice, eskalacija geopolitičkih tenzija, potencijalan razmjer učinaka restriktivne monetarne politike na gospodarstvo i inflaciju, klimatski uvjeti, odnosno ekstremne vremenske prilike, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram