Zatvori
HBOR zgrada u Zagrebu
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
25/03/2024

HBOR dobio ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uspješno je završila proces dobivanja akreditacije Europske komisije i time dobila ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije. Ovime se HBOR svrstao u manji broj razvojnih banka Europske unije koji je uspješno dovršio ovaj zahtjevni postupak pred Europskom komisijom, čime je dodatno potvrđena visoka razina kvalitete i profesionalnih standarda u poslovanju HBOR-a, navodi se u priopćenju.

Europska komisija izvijestila je HBOR o uspješnom završetku procesa procjene stupova, pravila i postupaka eng. Pillar Assessment u dobivanju akreditacije za provedbenog partnera za centralizirane financijske instrumente EU-a. Europska komisija, u suradnji s odabranim vanjskim revizorom, provela je temeljitu i opsežnu procjenu kako bi utvrdila udovoljava li HBOR zahtjevima članka 154. stavka 4. točke (f) Financijske uredbe (EU) 2018/1046, primjenjive na opći proračun Unije. Komisija je ocjenjivala različite aspekte poslovanja HBOR-a, uključujući sustav internih kontrola, vanjsku reviziju, računovodstveni sustav, financijske instrumente, pristup financiranju, objavljivanje informacija o primateljima te zaštitu osobnih podataka.

Uspješnom procjenom HBOR je stekao ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije. Rezultati procjene potvrdili su sposobnost HBOR-a da na visokoj razini stručnosti osigura zaštitu financijskih interesa EU na način usporediv s onim kojim se služi Komisija prilikom izravnog upravljanja proračunom EU. Kroz ovaj značajan uspjeh, HBOR se pridružuje prestižnom krugu malobrojnih financijskih institucija, koje su ovlaštene za izravno upravljanje sredstvima Europske unije, stoji u priopćenju.

„Ovo predstavlja izvanredan, a smijem reći i povijesni uspjeh za HBOR, koji označava novu prekretnicu u povijesti naše institucije. Izrazito smo ponosni što je HBOR uspješno prošao složeni postupak akreditacije procjene stupova, čime smo postali dio manje skupine financijskih institucija u Europskoj uniji s ovom prestižnom akreditacijom. Ovaj uspjeh ne samo da predstavlja veliki korak naprijed za HBOR, omogućavajući nam da direktno apliciramo za sredstva EU-a bez potrebe za posrednicima, već otvara i nove mogućnosti za razvoj inovativnih financijskih instrumenata. Cilj nam je maksimalno iskoristiti ove nove prilike kako bismo intenzivirali podršku rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva. Planiramo usmjeriti naše resurse i stručnost prema projektima koji će doprinijeti održivom razvoju, inovacijama i digitalizaciji, jačajući time konkurentnost naše ekonomije na međunarodnoj razini,“ izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram