Nastavak financijsko – pravne trakavice vezane uz Facebookov izlazak na burzu…

Facebookov izlazak na burzu i dalje podiže prašinu, ali ne zbog poslovanja tvrtke Marka Zuckerberga već zbog tehničkih i financijskih posljedica uvrštavanja dionica na javno tržište. Nakon tužbe individualnih dioničara protiv Facebooka i investicijskih banaka zbog prikrivanja negativnih prognoza za buduće poslovanje Facebooka – danas je objavljeno kako četiri velika market makera – Knight Capital, Citadel Securities, UBS AG i Citigroupov Automated Trading Desk (ATD) tuže NASDAQ burzu zbog tehničkih problema koji su za 30 minuta odgodili Facebookov debi na burzi, a ujedno doveli do velikih gubitaka za spomenute kompanije.

Market makeri su banke, brokerske kuće i druge financijske institucije koje su uvijek spremne po kupovnoj cijeni (bid) kupiti i po prodajnoj cijeni (ask) prodati dionice. Svrha je takvih specijalista povećati likvidnost pojedinih dionica kako bi se investitori s više povjerenja mogli odlučiti za ulaganje u takve vrijednosne papire.

Market makeri s Wall Streeta tvrde kako su zbog tehničkih problema izgubili više od 100 milijuna dolara.

Američki financijski regulatori trenutno istražuju zašto je došlo do “pucanja” NASDAQ-ovog sustava zbog čega su stotine tisuća zahtjeva za kupnjom Facebookovih dionica proglašene nevažećima.

I Facebook je navodno iznimno nezadovoljan NASDAQ-ovim uslugama, pa Zuckerberg i ekipa već razmatraju i mogućnost da se Facebook “preseli” na konkurentsku Njujoršku burzu (NYSE).