Slovački startup Piano Media koji je nedavno “zaključao” online sadržaj velikih novinskih kuća u Sloveniji – osigurao je dodatni kapital za daljnje širenje…

Joint venture projekt češke konzultantske agencije NextBig i pay-per-click oglašivačke platforme Etarget (koja posluje i u hrvatskoj) – zatvorio je drugu rundu ulaganja tešku 2 milijuna eura od dva velika europska venture capital fonda.

Podsjetimo, online izdavači uz pomoći sustava Piano Medije mogu zaključati dio svog online sadržaja – a zatim se pristup istom prodaje u paketu sa sadržajem drugih nacionalnih online izdavača. Osim u Slovačkoj, Piano Media od sredine siječnja posluje i u Sloveniji gdje je u prvom mjesecu poslovanja ostvaren prihod od 26.000 eura od prodaje pristupa web stranicama osam velikih slovenskih novinskih internet portala (Delo, Dnevnik, Večer, Primorske Novice, Gorenjski Glas, Dolenjski List, Racunalniske-novice).

Iako za sada iz Piano Medije ne žele potvrditi – sasvim je izvjesno da je i naša regija (Srbija, Hrvatska, a možda i BiH) na njihovom “radaru”.

U nedavnom ekskluzivnom razgovoru za PoslovniPuls, Tomaš Bella, direktor Piano Medije kazao je kako su zainteresirani za “male i srednje europske države” i dodao kako bi zemlje bivše Jugoslavije mogle biti zanimljivo tržište za Piano Mediju.

Tek ostaje za vidjeti hoće li naše dvije najveće medijske kuće (EPH i Styria) pokazati interes za ovim europskim paywall tehnološkim rješenjem. EPH navodno već neko vrijeme radi na vlastitoj online platformi za naplatu pristupu sadržaju kao i Styria.

“Iako smo često govorili da smo protivnici naplate sadržaja, vjerujem da ćemo upravo mi pokrenuti prve hrvatske platforme za naplatu premium sadržaja”, izjavio je prije nekoliko dana direktor Styrije u Hrvatskoj Boris Trupčević.

Uključujući ovu posljednju ulagačku rundu, Piano Media je do sada osigurala ukupna ulaganja teška 2,3 milijuna eura.

Pročitajte još:

Hoće li nakon Slovačke i Slovenije i hrvatski mediji implementirati naplatu pristupa online sadržaju?