Zatvori

KONGŌ GUMI – najstarija kompanija u svijetu koja postoji već 1440 godina

Ako se prisjetimo da 96 posto pokrenutih tvrtki propada već u prvih 10 godina, onda je više od 1400 godina duga poslovna tradicija Kongō Gumi-a zaista vrijedna divljenja.

Osnovana davne 578. Kongō Gumi je ušla u povijest ne samo kao najstarija kontinuirano posjedovana obiteljska firma u svijetu, već ujedno i kao najstarija kompanija u svijetu uopće!

Prvih tisuću godina postojanja

Počeci firme sežu u doba kada je Shigetsu Kongō, drvodjeljski majstor, pozvan od strane princa Shōtoku-ada dođe s Korejskog poluotoka u Japan i sagradi prvi budistički hram zvan Shitennō-ji. Graditeljstvo je bila stabilna industrija za kojom je vladala velika potražnja, a Kongō je iznimno profitirao od širenja budizma zemljom.

Stoljećima su izgradnja, te popravci i održavanje budističkih hramova i svetišta činili osnovni biznis Kongō Gumi-a koji je sudjelovao u izgradnji mnogih znamenitih zgrada, poput dvorca u Osaki.

„Što se tiče poslovanja, vjerujemo da je kvaliteta posla najvažnija“

Kako je oblikovao arhitekturu Japana, Kongō Gumi je usporedno gradio svoju reputaciju na stručnosti, pouzdanosti i tradiciji.

Upravitelj kompanije nazivao se majstor, što se vjerojatno odnosilo na činjenicu da su upravitelji morali biti majstori svoga zanata – miya–daiku. Novi su radnici prolazili pripravništvo u trajanju od 10 godina kako bi usavršili tehnike, a njihove su se vještine dodatno brusile u zdravoj natjecateljskoj atmosferi koja se poticala unutar kompanije.

Važan čimbenik uspješnosti Kongō Gumi-a ležao je u strategiji kojom se prenosila upravljačka funkcija unutar obitelji. Očuvanje obiteljskog biznisa i imena iznimno je važno u japanskoj kulturi. Stoga, u slučajevima kada nije bilo muškog nasljednika, ili je procijenjen nekompetentnim, upravljanje se moglo prenijeti na ženske članove ili zetove. Nakon čina usvajanja zet je smatran punopravnim članom obitelji i njegovo je zaduženje bilo proslijediti graditeljske vještine i vrijednosti kompanije na buduće naraštaje

Shitenno-ji, prvi budistički hram u Japanu

Principi poslovanja

Jedan od principa koji je zaslužan za tvrtkinu dugovječnosti glasio je: „Održavaj balans između tehnike i srca“. Drugi je bio: „Ne ostavljaj svoja vrata širom otvorena“, što bi se moglo protumačiti kao „Drži se onog što znaš“ – prilagođavaj se promjenama, ali nemoj diversificirati svoj posao previše.

Iz 18. stoljeća sačuvan je i popis tvrtkinih načela, kasnije naslovljenih „Shokukekokoroe no koto“ ili „Obiteljsko poznavanje zanata“ koje je zapisao 32. upravitelj Kongō Gumi-a, Yoshisada Kongō.

  • Uvijek koristi zdrav razum
  • Nemoj pretjerivati u piću, upotrebljavati neprimjerene riječi, ili gajiti zlobu prema drugima
  • Ovladaj čitanjem i računanjem na abaku, te prakticiraj svoj zanat cijelo vrijeme
  • Svakom zadatkuposvetise u potpunosti
  • Ne diversificiraj svoje poslovanje. Usredotoči se na osnovni posao
  • Budi dobro odgojen i skroman, poštuj druge i njihov položaj
  • Uvažavaj druge i slušaj što imaju za reći, ali nemoj biti pod pretjeranim utjecajem njihovih riječi
  • Odnosi se prema zaposlenicima s toplinom i ljubaznošću. Učini da se osjećaju ugodno i blisko surađuj s njima, no stvori atmosferu koja potvrđuje tvoju ulogu šefa

Nakon 1428 godina nezavisnog poslovanja

Jedna od snaga Kongō Gumi-a je sposobnost balansiranja između tradicije i novonastalih uvjeta. Smanjenjem državne potpore budizmu od druge polovice 19. stoljeća Kongō Gumi se sve više okrenuo diversifikaciji u poslovanju, počevši graditi urede i stambene objekte. Za Drugog svjetskog rata, firma je primjerice izrađivala i mrtvačke sanduke.

Loše poslovne odluke, odstupanje od načela „ne diversificiraj svoje poslovanje“ te opadanje potražnje za sakralnim građevinama, rezultiralo je time da je 2006. Kongō Gumi otišao u stečaj. Kupila ga je golema građevinska firma Takamatsute time sačuvala ime, kao i firmu. Duh Kongō Gumi-a i dalje živi, dok njeni obiteljski članovi i zaposlenici i dalje grade i održavaju hramove. Kako stvari stoje, mogli bi to nastaviti činiti i u stoljećima koja dolaze…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram